DIVLJA GRADNJA UZELA ŽIVOTE: Je li broj žrtava potresa mogao je biti puno manji

DIVLJA GRADNJA UZELA ŽIVOTE: Je li broj žrtava potresa mogao je biti puno manji

Dvanaest dana i više od 40.000 žrtava kasnije, jedno pitanje koje se postavlja u Turskoj, ali i širom svijeta glasi: “Je li je tragedija mogla biti ublažena?” Ukoliko se u obzir uzme primjer grada Erzina, izvođača radove netaknute zgrade u Karamanmarašu, ali i nalozi za hapšenje preko 100 investitora, jasno je da su postojali načini da razmjere katastrofe u Turskoj budu manje.

Međutim, čini se da država nije na vrijeme reagirala, kako bi spriječila divlju gradnju pišu mediji

Još tokom prošle sedmice, turske vlasti su objavile da je u toku akcija hapšenja investitora zbog bespravne i nesigurne gradnje. Većina uhićenih radila je na područjima Hataja i Karamanmaraša, gradova koji su se našli u epicentru potresa prošle sedmice.

Upravo ovi gradovi su najviše devastirani, a sami stanovnici su bijesni jer smatraju da su prevareni. Prvo od strane investitora, koji su im stanove prodali kao nove i sigurne od potresa, a potom i od strane države koja je takvu gradnju dozvolila.

Tijekom prethodne sedmice, uhapšeno je 13 osoba zbog sumnje da su gradili objekte koji nisu sigurni za trusno područje poput Turske. Samim tim, oni se smatraju odgovornim za smrt preko 30.000 ljudi u zemlji.

Jedan od rijetkih čije je ime otkriveno je Mehmet Jašar Džoškun, čovjek koji stoji iza luksuzne zgrade „Rezidencija Renesans“ u Antakiji, koja je uništena u potresu

On je priveden je na aerodromu u Istanbulu, kada je pokušao da pobjegne u Crnu Goru. Osim njega, vlasnik kompanije koja je gradila uništene zgrade u Adani, Hasan Alpargun, priveden je u subotu u Nikoziji na Kipru.

Prema navodima turske policije, i izvođač radova Ibrahim Mustafa Undžuoglu priveden je u Istanbulu, zbog navodnih propusta inspekcija u vezi apartmana Bahar, koji su se srušili u epicentru potresa u Gazijantepu.

Ovo je bio samo vrh ledenog brijega koji otkriva da su razmjere tragedije u Turskoj mogle biti znatno manje.

U gradu Erzinu, usred teško pogođenog regije Hataj, nitko nije stradao, a nijedna zgrada nije značajno oštećena. U gradu od 42.000 stanovnika oštećeno je svega nekoliko porodičnih kuća i nekoliko minareta.

„Nemamo ruševina, žrtava ili povrijeđenih u zemljotresu“, rekao je gradonačelnik Okeš Elmasoglu, izražavajući saučešće svima koji su pogođeni zemljotresom.

Kako kaže, razlog zašto u njegovom gradu nema srušenih objekata, a potom ni mrtvih, je to što nikada nije dozvolio bilo kakvu bespravnu gradnju.

„Sve radimo po propisima“

„Nisam dozvolio nelegalnu gradnju ni u kom smislu. Usprkos tome, neki su pokušali. Iako u početku nismo mogli da im uđemo u trag jer nismo imali dovoljno osoblja, kasnije smo ih prijavili tužitelju i objekti su srušeni“, rekao je on.

On kaže da bi u Turskoj trebalo da dođe do potpune promjene razmišljanja kada je riječ o građevinarstvu.

„Za ovo je neophodno da naši građani ne očekuju nikakve ustupke države za bespravnu gradnju, da ne pribjegavaju takvim stvarima i da se poduzmu odlučni koraci da se ti objekti po potrebi ruše“, rekao je on.

Akin Oncul je izvođač radova u Turskoj koji se ne plaši hapšenja jer je uvjeren da je sve radio po propisima. Dokaz je i zgrada koju je napravio u Karamanmarašu, koja je ostala netaknuta usprkos jakim potresima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar