Mostar u svečanom ozračju povodom 25. godina od osnivanja HVO-a

Mostar u svečanom ozračju povodom 25. godina od osnivanja HVO-a

Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a pozvao je još jednom sve branitelje na zajedništvo.

Misom za poginule, mimohodom, paljenjem svijeća i postavljanjem cvijeća u Mostaru je započelo obilježavanje jubilarne 25. obljetnice osnutka Hrvatskog vijeća obrane. Inače, ova jubilarna obljetnica obilježena je u 42 općine na prostoru BiH, a završnica se obilježava danas u Mostaru. Organizacijski odbor za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a pozvao je još jednom sve branitelje na zajedništvo.

Pokažimo zajedništvo

”Pokažimo zajedništvo na obilježavanju završnice godišnjice HVO-a, kao i sve druge dane u godini, zaboravimo animozitete, budimo bolji jedni prema drugima, međusobno se uvažavajmo jer samo zajedničkim radom možemo očuvati čast i dostojanstvo HVO-a i čistoću Domovinskog rata”, poručio je Mladen Begić uime Organizacijskog odbora za obilježavanje 25. godišnjice HVO-a. Begić je, kako piše Večernji list, još jednom podsjetio da ova slavna obljetnica osnutka HVO-a budi sjećanje, ponos i zahvalnost prema svim sudionicima u Domovinskom ratu u kojem su se Hrvati borili očuvati ono što je stoljećima njihovo. ”U Domovinskom ratu, predvođeni pokojnim predsjednikom Bobanom, nismo htjeli ništa što nije naše, bili smo u svom Pologu, Mostaru, Kupresu, na svojoj Čvrsnici, Čabulji, Cincaru, Vlašiću, na svojoj Lašvi i Savi, a prije toga na svojim Plitvicama, u svom Vukovaru, svojim Ćelijama, Kijevu, u svom Dubrovniku”, podsjetio je Begić dodavši kako Hrvati u obljetnicama HVO-a nikad ne slave bitke osvajanja, već borbe za ostanak. Podsjetio je i na progon koji doživljavaju hrvatski branitelji u BiH proteklih godina

Sarajevo smatra HVO smrtnim grijehom

Vlado Šoljić, bivši ministar obrane Hrvatske republike Herceg-Bosne, za HMS je rekao da se danas 25 godina poslije, uloga i značaj HVO-a uporno prešućuje u političkom Sarajevu, dok su pripadnici HVO-a istodobno na meti sudskih progona kroz koje se pokušava iskriviti povijest te omalovažiti Domovinski rat u cjelini.

Šoljić je između ostalog kazao kako Hrvatima u vrijeme kada je bijesnio rat u Hrvatskoj i kada je napadnuto Ravno nije preostalo ništa već se samoorganizirati. Unatoč ogromnom doprinosu, Šoljić je svjestan kako političko Sarajevo taj doprinos ne samo da prešućuje već ga smatra smrtnim grijehom. ”Udružena političko-obavještajno-medijska mašinerija stvorila je o HVO-u i hrvatskom političkom vodstvu najružniju moguću sliku”, upozorio je Šoljić. Podsjetimo, Hrvatsko vijeće obrane osnovano je kao odgovor na otvorenu agresiju pod kojom se našla Bosna i Hercegovina. 08. 04. 2017. godine je dan sjećanja na one koji su braneći svoje obitelji, dom i domovinu položili ono najvrednije što su i imali svoje živote.

Poginuli i nestali

Nakon Daytonskog mirovnog sporazuma HVO je preustrojen u hrvatsku komponentu Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005. godine transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u sklopu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Inače, tijekom Domovinskog rata u RH je 10.668 poginulih i 2915 nestalih te 37.180 ranjenih Hrvata. Kako piše Večernjak, u BiH Hrvati su imali 9909 poginulih i nestalih te 20.649 ranjenih. Ukupni hrvatski gubici iznose 23.492 poginula i nestala te 57.289 ranjenih osoba, što sveukupno čini 81.321 stradalu osobu. Od toga, u RH 50.763 ili 62 posto, a u BiH 30.588 ili 38 posto. To je 1,8% od ukupnog broja Hrvata u RH i BiH, ali broj žrtava (poginulih i ranjenih) u RH čini 1,4% od ukupnog hrvatskog stanovništva u RH, a u BiH 4% od ukupnog broja hrvatskog stanovništva.

Bljesak.info

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar