Mostarsko Sveučilište od nove akademske godine uvodi preko deset novih studija i smjerova

Mostarsko Sveučilište od nove akademske godine uvodi preko deset novih studija i smjerova

Studij medicine na engleskom jeziku, Zootehnika, Vinogradarstvo i vinarstvo, Hidrotehnika i okolišno inženjerstvo, Računovodstvo i porezi, Javna uprava, samo su neki od studija koji će od nove 2018./19. akademske godine biti pokrenuti na Sveučilištu u Mostaru (SUM).

Kako prenosi studentski portal Treći.ba, od jedanaest ustrojbenih jedinica, njih sedam će svoje studijske programe obogatiti s preko deset novih studija i smjerova.

”Da reforma SUM-a ide uzlaznom putanjom najbolje dokazuje Studij medicine na engleskom jeziku čime se staje uz bok s velikim svjetskim sveučilištima”, rekla je profesorica Sanja Bijakšić, prorektorica za međunarodnu suradnju SUM-a.

Danas je u svijetu primjetan trend razvoja medicinskih znanosti na engleskom govornom području. Na Medicinskom fakultetu pokreće se Studij medicine na engleskom jeziku koji je koncipiran na način da se uskladi s potrebama tržišta rada, a pozitivno će utjecati na obrazovni sustav i na gospodarstvo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

”Novim studijem prepoznat će se kvalitetno obrazovanje koje se nudi studentima na Medicinskom fakultetu”, kazao je prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta SUM-a Danijel Pravdić, ističući da su prije dvije godine pokrenuli Studij dentalne medicine.

Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet (APTF) intenzivno radi na uvođenju tri nova smjera diplomskog studija agronomije i to Zootehnika, Fitomedicina i Vinogradarstvo i vinarstvo, navodi Treći.ba.

”Pokretanje studijskog programa Vinogradarstva i vinarstva omogućiti će produbljivanje znanja i vještina za pravilan odabir sorte i podloge za ekološke uvjete područja radi proizvodnje kvalitetne sirovine za vino”, objasnila je profesorica Anita Ivanković, prodekanica za nastavu APTF-a.

Planovi i programi navedenih smjerova su u fazi recenzije te u novoj akademskoj godini studenti imaju priliku odabrati tri nova smjera.

Nakon uvođenja Studija arhitekture od prošle akademske 2017./18. godine Građevinski fakultet nastavlja sa svojim unapređenjem gdje uvode novi smjer na diplomskom Studiju građevinarstva te tako Hidrotehnika i okolišno inženjerstvo postaje nova mogućnost koja se nudi studentima.

Akademija likovnih umjetnosti ne planira od sljedeće akademske godine nove studije, ali uvode novost u sustav. Trenutno postoji integrirani preddiplomski i diplomski 5+0 sustav, a kreće se s novim 3+2 sustavom.

Stručni studij  Ekonomskog fakulteta predstavlja nova tri smjera: Računovodstvo i porezi, Poduzetništvo i Turističko poslovanje.

”Razlikuje se od sveučilišnog zbog brzine kojom se osposobljuju studenti za raniji izlazak na tržište rada”, kazao je prodekan za nastavu, studente i odnose s gospodarstvom Ekonomskog fakulteta, profesor Nikola Papac.

Pravni fakultet uvodi stručni preddiplomski studij pod nazivom Javna uprava koji će trajati tri godine, a zvanje koje se stječe nosi naziv stručni prvostupnik javne uprave.

”Kompetencije koje se stječu završetkom studija su: upravljanje uredskim poslovanjem, samostalno i stručno zaprimanje i obrađivanje podnesaka, stručna primjena instituta radnog i socijalnog prava, samostalno vođenje upravnog postupka i drugo”, kazala je profesorica Alena Jurić, prodekanica za nastavu Pravnog fakulteta, piše Treći.ba.

Neprestano osuvremenjivanje i nadopunjavanje novim sadržajima sukladno Bolonjskoj deklaraciji radi Filozofski fakultet koji pored brojnih postojećih studija u sljedećem razdoblju planira pokrenuti diplomski Studij politologije na engleskom jeziku i program za inkluzivno obrazovanje.

”Studij na engleskom jeziku će izvoditi Studij politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Fakultet političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel iz Banske Bystrice. Studij će biti financiran od strane Ministarstva obrazovanja Republike Slovačke s ciljem internacionalizacije visokog školstva”, objasnio je prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta, profesor Marko Odak.

Predviđen je upis do pet studenata na oba fakulteta, od čega je svaki student dužan provesti dva semestra (treći i četvrti) na nematičnom Fakultetu. Diplomski radovi će se pisati na engleskom jeziku i braniti pred mješovitim povjerenstvom, a nakon završetka diplomirani studenti će dobiti diplomu magistra politologije obaju Fakulteta. Predviđeni rok za pokretanje studija je akademska 2020./2021. godina te je to važan iskorak Studija politologije u europski obrazovni prostor.

Osim toga u pripremi je i Program za inkluzivno obrazovanje koji se radi prema europskim standardima te će program ubrzo biti završen, a natječaj se može očekivati početkom sljedeće akademske godine.

”Da bi znali odgovoriti na sve češće probleme i poteškoće u radu, nastavno osoblje mora imati specifične kompetencije koje ih osposobljavaju za rad u takvim uvjetima. Obrazovanje za izvođenje inkluzivne nastave mora postati obvezan dio izobrazbe svih sudionika nastavnog procesa”, rekao je profesor Odak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar