Novinari na ulicama

Novinari na ulicama

”Znače li metalne šipke, kojima je pretučen Kovačević, da će tako svatko proći tko pošteno radi svoj posao”, rekao je novinar Milorad Milojević, na prosvjedu u blizini Palače predsjednika RS Milorada Dodika, održanom zbog sinoćnjeg brutalnog premlaćivanja novinara BN televizije Vladimira Kovačevića. Kako je izvijestio Žurnal, na prosvjedima su, osim novinara brojnih banjalučkih redakcija, bili i građani koji se svaku večer mogu vidjeti na Trgu Krajine, na skupovima ”Pravda za Davida”.

Milojević, koji se obratio okupljenima u ime banjalučke novinarske zajednice, rekao je da ”novinari nisu protiv sustava, već za sustav, pravičan i jednak za sve”. Istaknuo je da traže slobodu govora i slobodu kretanja, te da zahtijevaju da se napad na novinara tretira kao napad na službenu osobu u obavljanju službene dužnosti. ”Tražimo da nam se osiguraju sloboda govora i kretanja. Tražimo da se napadi na novinara kvalificiraju kao napad na službenu osobu. Od policije očekujemo izvještaj o tome kako je vođena istraga”, kazao je Milojević.

U međuvremenu, zbog sve češćih i brutalnijih napada na novinare diljem Bosne i Hercegovine brojni novinari su odlučili organizirati mirno okupljanje sutra u 12 sati ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Alarmantna situacija

Svega nekoliko dana nakon što su osudili prijetnje i napad na novinarku portala Dnevnik.ba Gloriju Lujanović dogodio se napad i na ekipu BHRT u Konjicu, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Nives Jukić, prof. dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur najoštrije osuđuju sinoćnji napad na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, koji se dogodio u banjalučkom naselju Obilićevo.

”Sve učestaliji incidenti ove vrste, ukazuju na alarmantnu situaciju u pogledu uvjeta za rad novinara što bitno ugrožava slobodu medija i pravo građana na objektivno informiranje. Novinari kroz svoj rad doprinose većem stupnju demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, zaštiti i promociji ljudskih prava. Društvo u kojem su novinari na bilo kakav način spriječeni da to čine, suočeno je ne samo sa ograničenjem stepena slobode izražavanja, nego i ograničavanjem svih drugih ljudskih prava i sloboda”, stoji u priopćenju. Cijeneći važnost ovog pitanja za ostvarivanje ljudskih prava i vladavine prava, te imajući u vidu društvenu ulogu novinara, Ombudsmeni su juna 2017. godine predstavili javnosti ”Specijalni izvještaj o položaju i slučajevima prijetnji novinarima u Bosni i Hercegovini” s nizom preporuka upućenih nadležnim institucijama. Ombudsmeni, ovom prilikom, posebno ističu preporuku upućenu Ministarstvu pravde Republike Srpske, Ministarstvu pravde Federacije Bosne i Hercegovine i Pravosudnoj komisiji Brčko distrikta Bosne i Hercegovine da razmotre da se napad na novinare definira u krivičnim zakonima kao posebno krivično djelo, ili kao teži oblik krivičnog djela napada na službenu osobu u vršenju službene dužnosti, kao i da razmotre da se napad na novinare definira u zakonima o javnom redu i miru kao poseban prekršaj javnog reda i mira.

/Izvor: Bljesak.info/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar