• U Mostaru ponovno otvoreno dopisništvo HRT-a
  • U Mostaru ponovno otvoreno dopisništvo HRT-a

U Mostaru ponovno otvoreno dopisništvo HRT-a

Ponovno otvaranje dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu dio je projekta pokretanja Petog kanala HRT-a koji je namijenjen Hrvatima u BiH, ali i u drugim zemljama.

Nakon četverogodišnje stanke, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u petak je ponovno otvorila svoje dopisništvo u Mostaru te najavila otvaranje dopisništva i u Sarajevu. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić kazao je kako je ponovno otvaranje dopisništva u Mostaru jedan od pokazatelja skrbi te medijske kuće za hrvatski narod u BiH. ”Poznato je da je BiH, a posebno status ovdašnjih Hrvata jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih pitanja Republike Hrvatske. S BiH imamo najdužu kopnenu granicu, i u tom kontekstu, osobito je važan podatak da Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javne televizije na svom materinskom jeziku”, ustvrdio je Bačić. Stoga, dodao je, HRT stalnim praćenjem zbivanja u BiH nastoji popuniti tu prazninu, uz česte priloge u informativnim, kako radijskim, tako i televizijskim emisijama. Podsjetio je i na redovite tjedne emisije HRT-a koje se bave temama iz života Hrvata u BiH.

Glavni ravnatelj HRT-a napomenuo je kako će prisutnost HRT-a u Hercegovini biti mnogo veća što je posebno važno u izbornoj 2018. godini. Najavio je i kako će HRT-ovo dopisništvo u Sarajevu, osim događaja u glavnom gradu BiH, pokrivati i dio Srednje Bosne, kao i veći dio Republike Srpske. Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas ocijenio je kako je otvaranje HRT-ovog dopisništva u Mostaru snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine, kao i poruka koja govori o tome što Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH. ”Vjerujem da će teme koje će ovo dopisništvo obrađivati na neki način još više osvijestili i senzibilizirati Hrvate u Hrvatskoj da što bolje sagledaju i vide koji su to problemi s kojima se hrvatski narod suočava u svom svakodnevnom životu u BiH”, istaknuo je Milas.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović ustvrdio je kako je prekidom rada HRT-ovog dopisništva u Mostaru napravljena ogromna šteta, osobito za hrvatski narod, u kontekstu nepostojanja kanala na hrvatskom jeziku u sustavu javnog emitera u BiH. ”BiH, kada je u pitanju pozicija hrvatskog naroda, svoj strateški interes ima u euroatlantskim integracijama, a da bi to uistinu bilo tako korektno i vjerodostojno prikazano, uvelike će nam pomoći vaš glas s ovim predstavništvom danas ovdje, sutra u Sarajevu. Nadam se da će hrvatski narod i svi žitelji BiH imati mogućnost da na vjerodostojan, korektan i pravodoban način progovore o onome kako funkcionira BiH”, kazao je Čović te još jednom podsjetio na pravo svakog naroda u demokratskom svijetu na informiranje na materinskom jeziku.

Otvaranju dopisništva u Mostaru, uz ostale, nazočili su državna tajnica za političke poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Zdravka Bušić, ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, te brojni predstavnici županijskih i gradskih vlasti te osobe iz kulturnog i društvenog života. HRT je svoje dopisništvo u BiH prvi put otvorio u ratnim uvjetima, 27. srpnja 1992. u Širokome Brijegu.

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar