Mršavljenje uz pomoć jabučnog octa: istina ili laž?

Mršavljenje uz pomoć jabučnog octa: istina ili laž?

Miranda Kerr navodno koristi jabučni ocat kako bi začinila salatu, a Megan Fox je miješa s vodom kako bi očistila organizam, no može li nam jabučni ocat pomoći pri mršavljenju? 

 
Jacyln London, nutricionistica u njujorškoj bolnici Mount Sinai tvrdi da ne može. "Jabučni ocat ne bi se smio smatrati pomagačem u mršavljenju", napominje London i dodaje: "Dosadašnja istraživanja su rađena na malom uzorku i nisu jako precizna." 

Teoretičari koji vjeruju u moć jabučnog octa dosad su se prvenstveno oslanjali na argument 'usporenog pražnjenja crijeva'. Naime teza je da jabučni ocat pomaže u ovom procesu, od čega se osjećate više siti. No London tvrdi da dosadašnja istraživanja nisu pružila dovoljno čvrste dokaze da biste ga konzumirali samo kako bi izgubili koji kilogram. 

Ipak, treba istaknuti da ćete, ako poželite više uvrstiti jabučni ocat u svoju prehranu, vjerojatno početi jesti više salata, čemu se ne trebate oduprijeti. 

Još jedna potencijalna dobrobit ove tekućine krije se u njezinoj snazi kao antioksidansa. Nakon što jabuke fermentiraju u ocat, hranjive tvari poput beta-karotena, kalcija i kalija ostaju prisutne u jednakoj mjeri. 

"Antioksidativni, antimikrobni učinak kojeg ima jabučni ocat definitivno može pomoći koži, kao što i tvrde neke zvijezde", kaže London. "Znamo da prehrana bogata antioksidansima štiti stanice i pruža čitav niz zdravstvenih koristi." 

Kad je riječ o koži, antioksidansi imaju zaštitnu ulogu, jer pomažu u štićenju kože od UV zraka i potiču ponovni rast stanica, što bi mogao biti 'krivac' za sjajnu kožu kakvu obično imaju celebrityji. 

Dakle jabučni ocat definitivno nije nezdrav ni loš, no definitivno nemojte očekivati da će vam pomoći da uđete u broj manje traperice. No ako nastavite 'udarati' po salatama koje su puno finije kad ih začinite njime, možda ipak i uspijete u svojoj namjeri.

magazin.net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar