NA 140 METARA VISINE: Vijugavi stakleni most na čiji bi se vrh popeli samo najhrabriji

NA 140 METARA VISINE: Vijugavi stakleni most na čiji bi se vrh popeli samo najhrabriji

Iako je za mnoge „niknuo“ preko noći, most se zapravo gradio od 2017. godine. Dug je 100 metara, a izdiže se na maksimalnoj visini od 140 metara.

Most Ruyi u dolini Shenxianju u kineskoj provinciji Zhejiang postao je pravi hit na društvenim mrežama. Zbog osebujnog dizajna mnogi su pomislili kako nije stvaran – već plod nečijeg truda u Photoshopu.

No ovaj vijugavi stakleni most koji se sastoji od tri dijela je uistinu stvaran. Štoviše, otkako je otvoren u rujnu 2020. godine za javnost posjetilo ga je na stotine tisuća Kineza.

Iako je za mnoge „niknuo“ preko noći, most se zapravo gradio od 2017. godine. Dug je 100 metara, a izdiže se na maksimalnoj visini od 140 metara iznad Shenxianjua. Najviši dio mosta je zapravo visoki luk do čijeg vrha vode stepenice.

Ime, ali i oblik Ruyi je dobio prema istoimenom ceremonijalnom žezlu koji je u kineskoj kulturi znak moći i dobre sreće.

Neobičnu metalnu strukturu mosta Ruyi projektirao je He Yunchang koji potpisuje dizajn Nacionalnog stadiona u Pekingu, a koji se naziva još i Ptičje gnijezdo. Ono je napravljeno kao glavni atletski stadion za Olimpijske igre 2008. godine.

Kako izgleda kada se prošetate po mostu Ruyi pogledajte u YouTube videu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar