PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE O KUPRESU: Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu

PREDSTAVLJANJE NOVE KNJIGE O KUPRESU: Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu

Na svetkovinu Duhova, u nedjelju 5. lipnja 2022. godine, u pastoralnom centru župe Svete Obitelji na Kupresu bit će upriličeno predstavljanje nove knjige o Kupresu: običajima i tradiciji te životu i radu njegova stanovništva. Nova knjiga nosi naslov: Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu.

Autor knjige gosp. Zlatko Mladinov posljednjih je 30 godina, osim postojećih arhivskih i drugih izvora, prikupio i brojnu usmenu predaju starih Kuprešaka predavši sav taj materijal vlč. Dubravku Turaliji na uređivanje. Knjiga, u prvome dijelu, uz kratak povijesni hodogram kroz Kupres, donosi i priču o starim zanatima na Kupresu i običajima u vezi s njima; ovčarstvu i lovištima te obrađivanju zemlje, gradnji kuća, hanova, koliba i štala, prenosi KTA.

Druga cjelina knjige odnosi se na begovske obitelji i posjede na Kupresu s posebnim osvrtom na Begovo Selo – njegovo stanovništvo i rodoslovlja. Knjigu će predstaviti naše gore list Zrinka Turalija Kurtak, televizijska voditeljica i urednica kulturnog programa HRT-a i vlč. Ivica Mršo, profesor na KBF-u u Sarajevu.

Predstavljanje knjige glazbeno će popratiti domaći KUD „Ivančice“ i zbor mladih s Kupresa. Ovo lijepo i zanimljivo djelo ostat će trajna uspomena mlađim narašatjima Kupresa na sve ono što su njihovi preci radili, gradili, ostvarivali i živjeli kako bi preživjeli u hirovitu ali lijepu i voljenu svojemu Kupresu. Dobrodošli ste svi na predstavljanje knjige Spomenik zavičaju: Kupresu, Begovu Selu i njegovu stanovništvu!

/Izvor: Dnevnik.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar