Na današnji dan utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Na današnji dan utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenoga 1991.

Ova zajednica je po utemeljenju predstavljala političku, kulturnu, gospodarsku i područnu cjelinu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo kao reakciju i mehanizam zaštite bosanskohercegovačkih Hrvata na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen – Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

“O važnosti Herceg Bosne ne treba govoriti previše, dovoljno je reći da tamo gdje nije djelovala nekadašnja uprava te zajednice danas gotovo niti nema Hrvata”, navodi Hrvatski medijski servis.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar