Na pomolu nova afera oko koronavirusa – Ovaj put riječ je o nabavi cjepiva

Na pomolu nova afera oko koronavirusa – Ovaj put riječ je o nabavi cjepiva

Vlasti u BiH i dalje ne znaju kada bi mogli dobiti prve količine cjepiva protiv koronavirusa, a dok čekaju ona naručena putem mehanizma COVAX, dio će pokušati kupiti izravnom pogodbom s proizvođačima, najavio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

 

Nažalost, pokazalo se kako je nabava cjepiva od zdravstvenog postala političko pitanje, kazao je Tegeltija novinarima nakon sastanka s entitetskim premijerima, dodajući kako se sada može samo nadati da će BiH prije naručeno cjepivo dobiti do kraja ožujka, javlja Hina.

 

Entiteti i distrikt Brčko prije su odlučili da će putem COVAX-a, globalnog programa za nabavu cjepiva, naručiti malo više od 1,2 milijuna doza, a očekivalo se kako će prve količine biti isporučene 18. siječnja, no to se nije dogodilo

 

Naručena su cjepiva Pfizera i Moderne i za to je već uplaćen novac, no kako isporuka kasni, Tegeltija je kazao kako će se sada pokušati izravno pregovarati i s drugim proizvođačima, uključujući one iz Rusije i Kine. Tražit će tko koje cjepivo želi, a novac će biti osiguran iz proračuna entiteta i distrikta Brčko, kazao je Tegeltija.

Predsjednik vlade Republike Srpske Radovan Višković kazao je kako su u tom entitetu već riješili pitanje nabave ruskog cjepiva, a nude i Federaciji BiH da sudjeluje u takvoj nabavi. Dodao je kako je već potpisan ugovor s ruskim dobavljačem te kako se 200 tisuća doza cjepiva iz Rusije može očekivati “u najkraćem mogućem roku”.

 

“Idemo na varijantu da do 50 posto stanovnika BiH cijepimo što prije. To će biti besplatno i dragovoljno”, kazao je Višković.

 

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić potvrdio je kako su i u tom entitetu spremni kupiti bilo koje dostupno cjepivo te da će tražiti ono koje najbrže mogu dobiti

 

Po automatizmu, u BiH se prihvaćaju svi lijekovi registrirani u Europi, a uporabu ruskog i kineskog cjepiva morala bi posebno odobriti Agencija za lijekove BiH.

 

Epidemiološku situaciju u BiH zdravstvene vlasti u toj zemlji smatraju razmjerno stabilnom, a u četvrtak je potvrđeno 489 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 15 zaraženih umrlo. Od druge polovine prosinca prošle godine dnevni broj novozaraženih redovito je bio ispod tisuće.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar