Na Radio Rami sam čuo da je u Uzdolu učinjen pokolj

Na Radio Rami sam čuo da je u Uzdolu učinjen pokolj

Govoreći o rezultatima akcije, svjedok je rekao da je, po dolasku u selo Here, na Radiju “Rama” čuo da je u Uzdolu počinjen pokolj i zločin.

Danas je nastavljen glavni pretres u suđenju Enveru Buzi, komandantu Samostalnog prozorskog bataljona, za zločine počinjene na Uzdolu 14. rujna 1993.

Tužiteljstvo je izvelo dva svjedoka.

Senad Suljević je posvjedočio da je, kao pripadnik Trnovske brigade, u kolovozu 1993. došao u Dobro Polje kod Prozora, gdje ih je dočekao komandant Prozorskog bataljona Buza. Tada su, kako je rekao, dobili informaciju da idu u Here.

Po dolasku u Here, kazao je svjedok, pripojeni su Prozorskom bataljonu i njegov je zadatak bio da bude dežurni na telefonskoj liniji i da obilazi linije obrane.

“Poslije podne zazvoni telefon, predstavio se Enver Buza – da obavijestim liniju da se ne puca jer se vojska povlači… Taj dan sam imao radio i čuo sam da je Samostalni prozorski bataljon izvršio napad na Uzdol i da je stanovništvo nastradalo”, ispričao je svjedok i dodao da ne zna tko je komandovao tom akcijom.

Šemso Đulić, bivši pripadnik Druge kutske čete Samostalnog prozorskog bataljona ABiH, ispričao je da je 14. Rujna 1993. godine sudjelovao u akciji na selo Uzdol.

Prisjetio se da je noć prije iz mjesta Dobro Polje došao u Here, gdje im je rečeno da idu u akciju. Na tom lokalitetu, kako je kazao, vidio je komandanta Envera Buzu. Opisao je da su iz sela Here došli do zemunice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) iza sela Križ, i tu im je bio zadatak da čuvaju taj put.

“Po mojim saznanjima, Buza je komandovao akcijom na Uzdol. Među vojnicima je bila takva priča. On je bio na liniji Krstišće, ispod sela Here”, naveo je svjedok.

Iza sela Križ, rekao je svjedok, dočekali su svitanje i tada je čuo pucnjavu i vidio dim. Kako je kazao, jednog civila u crvenoj jakni, koji je bio iz sela Križ, vidio je kako trči prema potoku.

Govoreći o rezultatima akcije, svjedok je rekao da je, po dolasku u selo Here, na Radiju “Rama” čuo da je u Uzdolu počinjen pokolj i zločin. Svjedok nije išao do sela Uzdol i, kazao je, ne zna koji su vojnici bili dolje, niti se o tome raspitivao.

Suđenje se nastavlja 27. ožujka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar