Nadnevak Uskrsa se ne mijenja, ostaje 12. travnja

Nadnevak Uskrsa se ne mijenja, ostaje 12. travnja

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje kardinal Robert Sarah potpisao je na svetkovinu Sv. Josipa, 19. ožujka smjernice za vazmeno trodnevlje uslijed pandemije koronavirusa.

U njima je jasno naglašeno kako se nadnevak Uskrsa ne može zamijeniti i ostaje 12. travnja, Misa posvete ulje, koja se u većini biskupija slavi u jutarnjim satima na Veliki četvrtak, može se odgoditi uzimajući u obzir specifične slučajeve u pojedinoj zemlji. Na Misi večere Gospodnje do sada proizvoljni obred pranja nogu mora se izostaviti, dok se procesije i ostale narodne pobožnosti Velikog tjedna i uskrsnog trodnevlja mogu odgoditi za druge pogodne dane, na primjer 14. i 15. rujna, kada Crkva slavi blagdan Uzvišenja Sv. Križa i Gospu žalosnu, prenosi Avvenire.

Ove općenite upute i savjete Kongregacija za bogoštovlje poslala je svim biskupskim konferencijama. Mjesni biskupi trebaju se odrediti prema aktualnoj situaciji i dati konkretne upute, čak iako u katedralama i župnim crkvama ne bude prisustvovao Božji narod, o točnim satima kada će početi obredi Velikoga tjedna kako bi se vjernici od svojih domova mogli priključiti u molitvama. Također se preporuča izravan prijenos putem medija.

Na Veliki petak u sveopćoj molitvi treba dodati i poseban zaziv bolesne i umrle kao i za one koji su izgubili drage osobe. Navodi se kako Misa vazmenog bdijenja treba biti u katedralama i župnim crkvama, a nakon blagoslova ognja i paljenja svijeće, bez procesije, naviješta se uskrsni proglas (Exsultet). Dok se u krsnoj službi obnavljaju samo krsna obećanja.

Za liturgijska slavlja u samostanima, bogoslovijama i redovničkim zajednicama odluku treba donijeti mjesni ordinarij.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar