Nagle promjene vremena napunile ambulantne: Pijte puno tekućine i unosite vitamine

Nagle promjene vremena napunile ambulantne: Pijte puno tekućine i unosite vitamine

Visoke temperature za ovo doba godine i nagla zahlađenja napunili su ambulante širom Bosne i Hercegovine. Pacijenti se najviše žale na bol u grlu, malaksalost, kihavicu, ali i na stomačne tegobe.

Posebne probleme imaju kronični bolesnici i meteoropati koji osjećaju bolove, imaju otežano disanje ili pate od nesanice.

''Toplota, jugo, vlaga utječu posebno na kronične bolesnike. Posebno se trebaju propaziti oni koji imaju problema s krvi, tlakom, ako se ne uzima dovoljno tekućine javljaju se aritmije. Ovako promjenjiv vrijeme utječe na reumatske bolesnike i one koji imaju probleme s migrenama, dišnim putevima, astmom… Ove godine bilo je puno komaraca i krpelja koji prenose razne bolesti, a ovakvo vrijeme odgovara i virusima'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info dr. Zdenko Klarić, ističući kako ovako nagle promjene utječu i na psihičke bolesnike, pa se može javiti i anksioznost.

Dr. Klarić kaže kako je gripa ove godine neuobičajena, inače traje pet do šest dana, ali ove godine pacjentima je trajala i do desetak dana.

''Kronični bolesnici trebali bi redovito uzimati svoje terapije i savjetovati se s liječnikom obiteljske medicine, pogotovo ako dođe do naglih zdravstvenih promjena. Treba piti dovoljno tekućine, izbjegavati velike napore, a vrlo važno je i obući se prikladno'', savjetuje dr. Klarić.

S obzirom na to da slijedi drastičan pad temperature liječnici savjetuju građanima da ojačaju imunitet unošenjem namirnica bogatih vitaminom C, ali i meda kao jednog od najzdravijih "lijekova" za sve vrste bolesti.

U čekaonici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Županije najviše je najviše građana koji se žale na glavobolju, vrtoglavicu i povećan krvni tlak, s druge strane u Hitnoj pomoći u Zenici stanje je "zadovoljavajuće", uz uobičajen broj pacijenata, pišu "Nezavisne novine".

Meteorolozi su najavili da će u BiH narednih nekoliko dana doći do naglog pada temperature, praćenog kišom i snijegom na planinama, stoga pazite na svoje zdravlje i savjetujte se s liječnikom obiteljske medicine.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing