• Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere
  • Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere
  • Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere
  • Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere
  • Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere
  • Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere
  • Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere
  • Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere

Nagovještavaju li napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere

Zadnjih par mjeseci mnogi postavljaju pitanje: „Je li konačno došao kraj vladavini Dragana Čovića?“ Pitanje se nametnulo samo po sebi sagledavajući napuštanja stranke koju vodi Čović od 2005. godine, od kada nije više nikada imao protukandidata. Njegova vladavina traje već više od 18. godina.

No, valja podsjetiti na nekoliko činjenica koje su i ranije nagovještavale kraj njegove vladavine

Najprije je bilo osnivanje HDZ 1990 (Devedesetke) 8. travnja 2006. pod „ćaćinskim“ pokroviteljstvom Ive Sadandera. Za predsjednika je izabran Božo Ljubić koji je tada govorio kako Draganu Čoviću ne treba dati pero u ruke. Kasnije se vratio pod njegove skute i vodi unutar Hrvatskog narodnog sabora (Čitaj HNS jednako HDZ) demografsku i populacijsku strategiju dok Hrvati masovno odlaze iz Bosne i Hercegovine kako zbog ekonomskog stanja tako i zbog političke sluđenosti, korupcije, podaništva i uhljebništva. Valja se podsjetiti kako je završio u Remetincu i Ivo Sanader, „Ćaća Devedesetke“.

Na lokalnim izborima 2008. godine Čović je izgubio općinu Prozor-Rama koja mu je financijski puno značila. Kako je tada izgubio nije uspio ponovno je preuzeti i teško da će više ikada bez obzira na svu silnu kampanju, političke mudrolije, utjecaje iz Hrvatske, manipuliranje glasovanjem kako na biralištima tako i dopisnim. Zasigurno mu neće pomoći ni isključivanje načelnika Joze Ivančevića i suradnika  iz općinskog odbora HDZ 1990. Osnivanjem Ramske narodne stranke Ivančević je postao još jači na lokalnoj razini. S obzirom na cjelokupno političko stanje među Hrvatima ovakvom načinu vođenja politike pridružit će se brojne druge lokalne sredine.

Tu su i brojne afere vezane za „Sokol“, Hercegovačku banku, HT Eronet, Elektroprivredu HZHB

Zbog internih stranačkih odnosa Čović je izgubio Herceg-bosansku županiju i Tomislavgrad. Osim Ivana Vukadina koji je osnovao svoj HNP i osvojenih glasova izgubljena je zastupnica Marija Bagarić. Novu vlast treba predvoditi Ivan Vukadin.

Veliki potresi u HDZ-u dogodili su se u Zeničko-dobojskoj županiji. Stranku je napustio Ivo Tadić zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojske županije koji je kao razlog napuštanja istaknuo: “Ne mogu biti sudionik ovakvih rušenja hrvatskih nacionalnih interesa, nestatutarnih i nedemokratskih izbora u stranci i zato napuštam HDZ BiH. Ističem kako ću i dalje politički djelovati kao neovisni zastupnik u Skupštini ZDŽ i kao izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.“

Stranku je napustio načelnik općine Vareš Zdravko Marošević koji je dao ostavku na mjesto predsjednika Općinskog odbora HDZ-a u Varešu te je zatražio brisanje iz članstva.

Stranku je napustilo još 14 istaknutih članova HDZ u Zeničko-dobojskoj županiji

Najnoviji unutar stranački događaj zbio se ovih dana kada je Čović iz HDZ-a izbacio jednu od svojih prvih suradnica Tonku Krešić Gagro.

Kako se doznaje, Čović je svojoj donedavnoj bliskoj suradnici navodno zamjerio odnose sa strancima, odnosno, lobiranje suprotne HDZ-a (čitaj Dragana Čovića). Ona je navodno iskoristila poziciju u Vijeću ministara BiH kako bi napravila neke solo korake, koji nisu imali Čovićevo odobrenje.

U stranici je sve više nezadovoljnika i sada je samo pitanje gdje će negdje ponovno procuriti, gdje će netko napustiti ili biti izbačen iz stranke.

S obzirom na brojne afere i procese  stranačkih dužnosnika koji su baš upravo u ime stranke obnašali dužnosti tužiteljstvo i SIPA istražuju. Bit će napuštanja i ograđivanja članstva od takvih nezakonitih radnji. Sjetimo se samo Rade Bošnjaka i afere „Peti kat“, više od 2 milijuna KM, kupovine poslovnog prostora u Prozoru, oko 250 tisuća KM,  pogodovanja Niki Marušiću kod Mostara… Stanje i pogodovanje kupovine prostora za Sveučilište Mostar… Zaključavanja Aluminija… Štrajka zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u, neuplaćivanja doprinosa u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar s dugom od 90 milijuna KM… Neformiranja nove Vlade HNŽ-a i čekanje isplate tužbi za proračunske korisnike…

Spominje li itko Izborni zakon i Željka Komšića? Ah da, dok je Željka bit će i Dragana. Oni su jedan drugom inspiracija i politička hrana.

Spominje li se kada protjerane Hrvate iz Posavine? Da, spominje kada treba uputiti dopisne glasove. Posjećuje li se stratišta Hrvata na teritoriju Republike Srpske koja je i nastala na progonima i zločinu kao što je Briševo? Ne. Tu nema glasača i tko ih šiša.

Hoće li to birači prepoznati ostaje za vidjeti

S Devedesetkom nije uspjelo. Nagovještavaju li ova napuštanja HDZ-a kraj jedne političke ere Dragana Čovića i demokratizaciju političke scene među Hrvatima BiH? Hoće li to ujedno biti i kraj teze da nisu „pravi Hrvati“ oni koji nisu uz HDZ i HNS?

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar