• NAJAVA: 20. Samostalna izložba bugojanskog kipara Antonia Džolana
  • NAJAVA: 20. Samostalna izložba bugojanskog kipara Antonia Džolana
  • NAJAVA: 20. Samostalna izložba bugojanskog kipara Antonia Džolana
  • NAJAVA: 20. Samostalna izložba bugojanskog kipara Antonia Džolana

NAJAVA: 20. Samostalna izložba bugojanskog kipara Antonia Džolana

U okviru 45. Teatarskoga festivala FEDRA Bugojno 2017. godine bit će postavljena 20. samostalna izložba bugojanskog kipara Antonia Džolana.
Pozivamo Vas na 20. samostalnu izložbu akademskog kipara i profesora likovne kulture Antonia Džolana. Antonio će se na ovoj izložbi predstaviti svojim dizajnom plakata za festivale: Teatarski festival BiH FEDRA, Bugojansko lutkarsko bijenale, Bugojansko likovno bijenale i Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH koje za ove festivale radi od 2010. godine. Također će biti predstavljeni i službeni logotip Teatarskoga festivala BiH FEDRA, Teatarskoga internacionalnoga festivala Bugojno TIFBU kao i Kiparske kolonije u KORNICI. Predgovor i osvrt na nastale radove Antonia Džolana je uradio diplomirani povjesničar umjetnosti iz Hrvatske Nikola Albaneže.
Svečano otvorenje izložbe je 13. 7. (četvrtak) 2017. u 19:30 sati u holu Kulturno sportskog centra Bugojno.
Radujemo se Vašem dolasku!
Antonio Džolan rođen je 1983. g. u Bugojnu. Nakon školovanja u Rami-Prozoru, upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu gdje na odjelu kiparstva diplomira 2007. g. u klasi prof. Nikole Vučkovića. Nakon toga radi kao likovni pedagog u Travniku, Kupresu, Prozoru i Bugojnu. Prvu samostalnu izložbu upriličuje 2006. g. u velikoj dvorani župnog ureda u Bugojnu. Od tada do danas pripremio je devetnaest samostalnih izložbi (Bugojno osam puta, Gornji Vakuf-Uskoplje, Rama-Prozor, Travnik, Novi Travnik dva puta, Fojnica, Vitez, Tuzla, Grude, Lidkoping i Goteborg Švedska) te više skupnih izložbi. Član je Amaterskog teatra FEDRA Bugojno i organizacijskog odbora festivala FEDRA, organizacijskog odbora Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH, Bugojanskog lutkarskog bijenala kao i Bugojanskog likovnog bijenala. Suosnivač je i član Udruge likovnih umjetnika Skopaljske doline Bugojno i sudionik likovnih kolonija. Repliku Bugojanske maske kao glavnu nagradu teatarskog festivala BiH FEDRA radi od 2011. g. Također je autor loga teatarskog festivala BiH FEDRA, TIFBU festivala i Kiparske kolonije u Kornici. Scenograf teatra FEDRA u Bugojnu. Dizajner plakata, kataloga, knjiga i zaštitnih znakova. Suosnivač i glavni organizator Kiparske kolonije u Kornici – Bosanski Šamac. Od 2008. do 2012. g. bio je vijećnik Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, Bugojanskog dekanata. Zajedno s prijateljima i simpatizerima 2013. g. je obnovio rad Matice hrvatske u Bugojnu i izabran za njenog predsjednika. Radi kao profesor umjetnosti u Gimnaziji Prozor i nastavnik likovne kulture u Prvoj osnovnoj školi Jaklić Bugojno. Oženjen, otac dvoje djece. Živi u Bugojnu.

mail: [email protected]

Nagrade:

– Rektorova nagrada Sveučilišta u Mostaru, 2002./2003.

– Nagrada za najbolju scenografiju na 39. Teatarskom festivalu BiH FEDRA Bugojno u predstavi Brzina Tame, 2011.

– Nagrada za najbolju scenografiju na 11. Internacionalnom festivalu amaterskog teatra Laktaši u predstavi Đavolja posla, 2016.

– GRAND PRIX 14. Bugojanskog likovnog bijenala.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar