NAJAVA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Prozoru

NAJAVA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Prozoru

Na osnovu Odluke Stožera Civilne zaštite Općine Prozor-Rama, odobrava se Crvenom križu Općine Prozor- Rama organiziranje akcije Dobrovoljnog darivanja krvi, uz poštivanje svih propisanih mjera.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi za građanstvo održat će se u četvrtak, 07.05.2020. godine od 9:00- 11:00 sati u dvorani Srednje škole u Prozoru.

Riječ je o drugoj redovnoj akciji u 2020. godini na području općine Prozor-Rama koju organizira Crveni križ Općine Prozor-Rama u suradnji s Transfuzijskim centrom SKB Mostar, a pod pokroviteljstvom Općine Prozor-Rama.

Svi koji se odluče darovati krv dužni su se javiti Crvenom križu na broj telefona 036/ 770-533 ili na broj mobitela 063/040-204 svaki radni dan od 8:00- 12:00 sati, kako bi se uradila telefonska predtrijaža zbog virusa Covid- 19.

Također je bitno prijaviti se i zbog pravljenja rasporeda dolaska na Akciju darivanja krvi u određeno vrijeme, kako bi se izbjegla gužva i smanjilo čekanje u redu.

PREPORUKE ZA DAVAOCE

Poštovani davaoci krvi,

MOLIMO VAS DA SE NE PRIJAVLJUJETE ZA DARIVANJE KRVI U ZAVODU ILI NA TERENU AKO STE:

  • Putovali u zemlje sa širenjem novog virusa CORONA u posljednjih 28 dana  
  • Prehlađeni,
  • Kašljete i kišete,  
  • Imate povišenu tjelesnu temperaturu,
  • Imate zarazne bolesti, 
  • Bili u kontaktu sa bolesnom osobom.

    Slijedeći preporuku ECDC-a (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), uvodimo mjere za davaoce krvi za sprečavanje prenosaCoronavirusa:
    – odbijanje davaoca pune krvi i trombocita 28 dana nakon izlaganja potvrđenom slučaju ili povratka iz područja prenosa infekcije Coronavirusa (COVID-19),
    – rutinsko odbijanje davaoca sa znakovima respiratorne infekcije, koja uključuje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Mogućnost prijenosa Coronavirusa (COVID-19) krvlju i krvnim komponentama zasad je nepoznata. Općenito nije poznato da se respiratorni virusi prenose transfuzijom krvi, a nisu zabilježeni slučajevi koronavirusa prenesenog transfuzijom.
Već postojeće rutinske mjere odabira davaoca krvi trebale bi spriječiti osobe s kliničkim respiratornim infekcijama da daju krv.

Na primjer, davaoci krvi moraju biti dobrog zdravlja i imati normalnu tjelesnu temperaturu na dan donacije.

Na temelju trenutno ograničenih informacija, molimo davaoce da se suzdrže od darivanja krvi najmanje 28 dana nakon rješavanja simptoma nakon dijagnoze infekcije COVID-19 ili 28 dana nakon datuma odlaska iz područja epidemije ili posljednjeg mogućeg kontakta sa potencijalno zaraženom osobom.

Dodatne mjere za sprečavanje širenja infekcije su:
– pravilna pokrivenost usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja,
– izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta,
– redovno pranje ruku i briga o dobrim higijenskim navikama,
– boravak kod kuće u slučaju bolesti ili izbjegavanja bliskog kontakta sa oboljelima.

Hvala na razumijevanju i želimo vam puno zdravlja!

CRVENI KRIŽ OPĆINE PROZOR-RAMA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing