NAJAVA: Blagoslov kapelice u rodnoj kući Petra Barbarića u Klobuku kod Ljubuškog

NAJAVA: Blagoslov kapelice u rodnoj kući Petra Barbarića u Klobuku kod Ljubuškog

Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” Travnik i župa svetog Marka Klobuk pozivaju na blagoslov kapelice u rodnoj kući časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, a koji će se dodijeliti u četvrtak 14. listopada 2021. godine u klobučkom zaseoku Šiljevišta.

Program Šiljevišta-Klobuk

16:00h – Blagoslov Kapelice

16:30h – Sveta misa – predvodi Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup

17:30h – Domjenak

Upravo je u ovom malenom pitoresknom mjestu kod Ljubuškog rođen Petar Barbarić, 19. svibnja 1874. godine. Od majke Kate, djevojački Tolj, i oca Ante. Trgovački zanat je izučio u Vitini, osovnu školu je završio u Veljacima. Po zamolbi učitelja Tomislava Vuksana primaju ga u Nadbiskupsko sjemenište u Travniku 1889. Osam godina je predano učio u nakani da postane svećenik. 1896 se razbolio od sušice i bolovao, da bi 1897. godine, na Veliki četvrtak 15. travnja preminuo od tuberkuloze.

Veliki je to događaj vezan uz život tog mladića, čije se proglašenje blaženim tek očekuje

Riječ o prvom blaženiku iz Hercegovine, koji je na poseban način povezao Hercegovinu s Bosnom.

Podsjetimo, unuk Petrova brata Stanko temeljito je obnovio Petrovu rodnu kuću, izgradio niz popratnih sadržaja, oplemenivši ovaj pitoreskan kraj i učinivši ga oazom spokoja i molitve, koje već godinama posjećuju mnogobrojni hodočasnici. Nekoliko tjedana prije svoje smrti, u rujnu prošle godine, Stanko Barbarić, inače uspješan poslovni čovjek koji je dio svoje karijere proveo i u Londonu, cjelokupno imanje darovao je travničkom sjemeništu, odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kako bi Petrovo rodno mjesto bilo zajednička uprava s onom u Travniku.

Katolički školski centar je sa zahvalnošću preuzeo ovaj izniman dar te ga namjerava pretvoriti u mjesto hodočašća i turističkih posjeta, ali i odmora, održavanja seminara i posebnih duhovnih programa.

Blagoslov kapelice te početak održavanja misnih slavlja za skoro Petrovo proglašenje blaženim svakog četvrtak u 18 sati odvija se u bratskom dogovoru s biskupom mostarsko-duvanjskim mons. Petrom Palićem i župnikom u Klobuku fra Robertom Jolićem, odnosno Hercegovačkom franjevačkom provincijom.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar