Najava: Obilježavanje 25. obljetnice stradanja Hrvata na Stipića livadi

Najava: Obilježavanje 25. obljetnice stradanja Hrvata na Stipića livadi

Obilježavanje 25. obljetnice stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila na Stipića livadi iznad Doljana održat će se u subotu, 28. srpnja, priopćili su organizatori.  

Programom je planirano najprije okupljanje u Doljanima (Gornja krkača) te planinarenje i put križa do Stipića livade, a potom polaganje cvijeća i paljenje svijeća. Nakon toga uslijedit će sveta misa u čast poginulih koja je predviđena u 11 sati.

Za hodočasnike iz Mostara biti će osiguran prijevoz preko Jablanice, Doljana, Sovića, Risovca do Stipića livade s polaskom iz Mostara, s Trga hrvatskih velikana (Rondo) u 8 sati.  Udruga obitelji poginulih branitelja Široki Brijeg također i ove godine organizira besplatan prijevoz autobusom sa stanicama u Izbičnu (polazak u 7 sati), Širokom Brijegu (polazak ispred robne kuće u 7:20 sati) i Kočerinu (polazak ispred škole u 7:30 sati).  Stipića livada, mjesto iznad Doljana, Općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH među kojima se spominju i mudžahedini, piše Fena.

Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar