NAJAVA: Otvorenje izložbe “Slikari ramskoga kruga” u Domu kulture

NAJAVA: Otvorenje izložbe “Slikari ramskoga kruga” u Domu kulture

Izložba “Slikari ramskoga kruga” bit će otvorena sutra, 30. kolovoza 2023. godine, u sklopu manifestacije “Dan općine Prozor-Rama 2023” u Domu kulture u Prozoru u 19 sati. Organizator i pokrovitelj izložbe je Općina Prozor-Rama, a inicijator fra Ivan Jelić. Projekt je ovo koja okuplja hrvatske i bosanskohercegovačke umjetnike, kao i njihova djela u kojima su oslikali ljepote Rame.  

Kratko smo razgovarali s fra Ivanom Jelićem, jednim od pokretača ovog projekta, koji je tada okupio slikare iz Hrvatske, a izložba je prvi put otvorena davne 2013. godine u Galeriji “Vladimir Filakovac” u Zagrebu, a kasnije i u Sarajevu. Jelić već gotovo 20 godina na raznim izložbama u regiji upoznaje umjetnike i njihovo stvaralaštvo. Strastveni je kolekcionar likovne umjetnosti.

Otvoren krug za sve one koji žele prikazati Ramu

“Prva izložba se dogodila tako da smo gospodin Božo Mišura i ja krenuli u taj projekt. Četiri umjetnika u klasi Igora Rončevića su tada došli ovdje i kada su vidjeli Ramu, na njegovu inicijativu rekli da bi željeli nešto raditi u Rami. Onda sam stupio s Igorom u kontakt i na taj način počeo projekt. Kasnije smo proširili grupu autora, najprije Martinu Grlić, a potom smo uz sugestiju Muzeja Mimara dodali poznatijeg autora Igora Rončevića. U međuvremenu sam upoznao i Matka Vekića, pa sam i njega zamolio da se i on pridruži, jer je ranije bio u Rami. Na koncu svega smo zaključili s Milom Blaževićem i njegovim Ramskim križem”, pojašnjava fra Ivan za Ramski Vjesnik.

Jelić se odlučio upravo za naziv “Slikari ramskoga kruga” aludirajući na krug umjetnika koji nije zatvoren, nego je ostavljen prostor za sve one koji Ramu žele prikazati na jedan lijep, odnosno umjetnički način.

“Rama mnoge umjetnike opčarava svojim ljepotama, bilo koje doba da se uzme. Pa tako je i ove autore, a među njima je sada i akademski slikar iz Rame, Tomislav Zane”, kazao je Jelić.

Igor Rončević, hrvatski slikar i redoviti član Hrvatske akademije znanosti također se osvrnuo na izložbu te ispričao o tome koliko su nešto ranije njegovi studenti slikarstva bili oduševljeni Ramom te govorili o ideji kako Rama kao kraj zaslužuje imati atelje kao mjesto druženja i slikanja raznih umjetnika.

Atraktivnost ovoga kraja, kao i dobru inspiraciju, za umjetnike potvrdio je upravo ovaj angažman da oslikaju Ramu.

“Svojom atraktivnošću ramski kraj lako može stati uz bok takvim mjestima i započeti se identificirati i promovirati zahvaljujući umjetnicima koji su ga oslikali te tako pridonijeli njegovu identitetu u vremenu kad prevladavaju uopćeni globalni obrasci, kako o narodima, tako i o krajevima koje nastavaju”, napisao je povodom izložbe Rončević.

O izložbi su te godine napisali Milan Bešlić, hrvatski likovni i književni kritičar i esejist, kao i fra Ivan Šarčević teolog i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Spas zavičajnog identiteta od zaborava

Fra Ivan je povodom izložbe napisao: “Mladim i nekim iskusnim slikarima zadano je da pod sloganom, ulomkom-strofom iz ramskog bećarca: ‘Ramo moja, morat ću te slikat/ne mogu te zaboravit nikad’, oslikaju nekadašnju i današnju Ramu, većinom prema fotografijama kao predlošku. Ovaj stih, ramskog pučkog pjevača, nastalog tijekom posljednjeg velikog seljenja – kada se gradilo umjetno jezero krajem 1960-ih – pokretačima Boži Mišuri i fra Ivanu Jeliću bio je motiv da skrenu pozornost na mogućnost zaborava zavičaja, na zavičajni identitet koji se može okameniti, podivljati, ali  zaboraviti.”

Suvremena mnogoznačnost

“Zato se ovom sintagmom  nastoji i formalno ‘definirati’ slikare okupljene u prostoru Bosne da njezinu tajanstvenost likovnim jezikom izraze u vidljivoj stvarnosti, ne po kakvom ‘ramskom’ estetskom načelu, već po specifičnostima krajolika i podneblja te, napose, povijesnim i kulturnim obilježjima koja sve tanjim nitima pletu nacionalni identitet hrvatskoga puka”, napisao je Milan Bešlić osvrnuvši se na sintagmu “Slikari ramskoga kruga” te dodao: “U ovim intrigantnim djelima hrvatskih umjetnika iščitava se povijesna slojevitost i suvremena mnogoznačnost Rame, u njezinu krajoliku, ljudima i njihovim običajima, u živom pučkom naslijeđu, i u tradicijskim vrijednostima te, nadasve, i u likovnom jeziku kojim ‘slikari ramskoga kruga’ šire njegovo tematsko središte prema kozmopolitskim obzorima.”

Autori koji su okupljeni na izložbi 2013. godine bili su Igor Rončević, Matko Vekić, Stjepan Šandrk, Martina Grlić, Ivan Tomasović, Andrija Ivanišić, Darko Markić, a njima valja dodati i kipare Milu Blaževića i Petra Dolića, kao i mladog ramskog slikara Tomislava Zanu.

NAJAVA: Dan općine Prozor-Rama 2023

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar