NAJAVA: Proslava Velike Gospe u župi Rama-Šćit

NAJAVA: Proslava Velike Gospe u župi Rama-Šćit

U povodu slavlja Velike Gospe, patrona župe Rama Šćit, Franjevački samostan Rama – Šćit poziva Vas na pripravu kroz trodnevnicu, na misna slavlja i duhovnu obnovu koju će predvoditi prof. dr. sc. Fra Ante Vučković.

Trodnevnica:

Srijeda, 12. kolovoza u 18 sati slavit će se sv. misa na nakanu hodočasnika i za ljude u nevolji.

Četvrtak, 13. kolovoza u 18 sati biti će misa za pokojne ramske branitelje. Nakon mise promocija knjige prof. dr. sc. Šimuna Novakovića: „Neka obilježja jezika fra Jeronima Vladića“.

Petak, 14. kolovoza u 18 sati slavit će se sv. misa za pokojne ramske fratre.

Sat vremena prije misa bit će prigoda za svetu ispovijed.

U subotu 15. kolovoza je Velika Gospa, patron župe Rama – Šćit.

Mise će biti u 8:30 i 11 sati.

Napomena: sv. Mise i sav ostali program predviđeni su u perivoju samostana.

Dođite da se zajedno molimo!

Fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik
LEGENDA
Smatra se da Gospino svetište postoji sve od dolaska franjevaca na ove prostore, a Gospina slika nepoznatog autora, bila je znak pod kojim se očitovala božja prisutnost na ovom hodočasničkom mjestu. Govori se o čudotvornoj slici Majke od milosti, iako se o čudima malo zna. Kršćanska tradicija Rame sačuvala je nekoliko legendi koje idu u prilog čudotvornosti.
Jedna od priča nastala je tijekom prvog paljenja samostana i Gospine crkve 1557. godine. Turci su te godine zapalili svetište i pobili sve prisutne franjevce, njih šest. Kako nitko nije preživio, jedan musliman je zgarištu pronašao netaknutu Gospinu sliku, od kud i vjerovanje da slici Majke od milosti vatra ne može ništa.
Uzeo je sliku i odnio je u svoj ambar prepun žita, gdje je nakon određenog vremena shvatio da se količina žita u njegovom ambaru, čudom nikad ne smanjiva.
Izvor: Franjevački samostan Šćit i Ramske starine (fra Mato Topić)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing