REZULTATI 2020: Outdoor foto&film festival Kreševo

REZULTATI 2020: Outdoor foto&film festival Kreševo

Ovogodišnji 3FOK – festival fotografije i filma u Kreševu, prvi put je doživio svoje trodnevno online izdanje uslijed situacije s Corona virusom.

 

Kao i predhodnih godina kvalitet pristiglih radova bio je na vrlo visokom nivou, pa je žiri u sastavu Zehrudin Isaković, Aleksander Bjelčević, Predrag Kurtović, Renato Pejak, Kenan Muftić, Davor Buljan i Boris Trogrančić imao pune ruke posla.

 

U tri dana online izdanja festivala na stranici 3FOK-a mogli ste i možete još pogledati izbor najboljih 90 fotografija iz 9 kategorija te najbolje filmove iz kategorija Kratki i Ultra kratki. Kako je druženje bilo onemogućeno organizatori su ipak pronašli način ostvariti kontakt s većinom autora, članovima žirija i prijateljima festiva. Zajedno su podjelili oduševljenje prijavljenim radovima, prisjetili se osnivača festivala Zorana Šimića, ali i nesretno preminulog prijatelja festivala Armina Gazića, osobe koje se najviše pojavljivala na ekranima festivala do sada, pa tako i večeras u posljednjem filmu programa.

Organizatori festivala čestitaju svim dobitnicima nagrada, zahvaljuju svim kandidatima, prijateljima, sponzorima i članovima žirija uz nadu da će se iduće godine svi zajedno družiti u Kreševu.

 

ZABORAVLJENA LJEPOTA PRIRODE

PLANINE, SPORT I AVANTURA

U PLANINI SAMO SVOJ TRAG OSTAVI

OSVAJAČI BESKORISNOG

OD POZDZEMLJA DO SVEMIRA SVJETLO U TAMI

OD KAPI DO JEZERA

SIĆUŠNI I KRUPNI STANOVNICI PLANINA

VIA DINARICA

DRONOVI RANO LETE

O festivalu

 

Kreševo je gradić u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, smješten podno planine Bitovnje odnosno njenih isturenih dijelova Inča i Lopate. Planinarstvo se u Kreševu kroz rad Planinarskog društva Bitovnja njeguje od davne 1936. godine pa se sedamdesetpeto godišnji rad društva ovdje vidi na svakom koraku. Uzmemo li u obzir dugu tradiciju planinarstva u Kreševu ne čudi podatak da se baš ovdje rodila ideja za organizaciju prvog Outdoor Foto&Film Festival u Bosni i Hercegovini.

 

Prvi Outdoor Foto&Film Festival- 3fok

 

Ideja Zorana Šimića o samom festivalu stara je nekoliko godina da bi se početkom 2013. godine stvorili uvjeti za organizaciju. Nakon višegodišnjih priča, ostvarenih kontakata i detaljno razrađene ideje festival je konačno dobio datum održavanja i naziv ” Outdoor Foto&Film Festival 3fok”. Skraćenica 3fok nastala je “igranjem” slovima pa je tako Foto i film festival dobio skraćenicu fff odnosno 3f, slovo O dobiveno je od riječi Oudoor dok slovo K označava mjesto odršavanja Kreševo.

Prvog dana u mjesecu junu po prvi put objavljen je poziv prijave na festival, vijest se brzo proširila, a ubrzo nakon toga počeli su pristizati i prvi radovi. Užurbane, ali temeljite pripreme, donijele su rezultat, to se vidjelo već na samom otvaranju 1.8.2013. na trgu fra Grge Martića u Kreševu gdje su održane sve projekcije festivala. U četiri festivalske večeri posjetitelji su mogli pogledati kvalitetan program sa 29 natjecateljskih filmova te se u revijalnom dijelu počastiti radovima i druženjam sa renomiranim autorima Ilhanom Dervovićem, Stipom Božićem i Dinnom Kassalom. Za vrijeme trajanja festivala u Domu HKD Napredak bile su izložene natjecateljske fotografije. Proglašenjem pobjednika zatvoren je festival. Odlukom žirija nagrade za najbolje fotografije po kategorijama osvojili su:

Pored kategorija koje je objavio organizator posebnu nagradu za dodatnu kategoriju „Via dinarica“ dodjelit će organizacija Terra Dinarica BiH koja za svoj cilj ima promociju planina Dinarskog luka.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar