NAJAVA: Put križa na Gradac u župi Uzdol

NAJAVA: Put križa na Gradac u župi Uzdol

S prvom korizmenom nedjeljom u župi Uzdol započinje i pobožnost Puta križa na brdo Gradac. Pobožnost se održava svake korizmene nedjelje osim Cvjetnice kada je zajednička pobožnost za sve ramske župe na Gračacu iznad Podbora.

Ovogodišnja pobožnost započinje u 15 sati u nedjelju, 18. veljače 2024. godine, iz Kolakušića do brda Gradac

Putem križa kojim vjernici mole i pjevaju Gospin plač je oko dva kilometra. Osim vjernika iz župe Uzdol na ovu pobožnost često pristižu i vjernici iz drugih župa. Stoga iz župe Uzdol pozivaju da se ovoj pobožnosti pridruže svi oni iz Rame koji mogu doći, ali i drugih mjesta.

Dugogodišnja tradicija

Prilika je ovo da vjernici još jednom prođu kroz patnju nevinog Isusa Krista, kao i da razmišljaju o križevima koje i sami nose kroz ovozemaljski život, često ispunjenim patnjom i bolom. Pobožnost je ovo koja je vjernicima draga, jer suosjećaju Kristovu patnju i nepravednu osudu. Međutim, ono što se ovom pobožnošću slavi jest upravo Isusovo prihvaćanje strašne patnje, ali prije svega volje Božje. Nakon čega kršćanska zajednica vjeruje da će djelo otkupljenja i spasenja zaživjeti u životima vjernika.

Put križa na Gradac dio je tradicije župe Uzdol još iz vremena kada je župnik bio don Miljenko Džalto. Džalto je s grupom vjernika za gradački Put križa prikupio stare križeve u župi Uzdol, najviše, čak njih devet, dopremljeno je iz Donje Vasti. Vjernici tako u molitvi prolaze oko dva kilometra od naselja Kolakušići do zavjetne kapelice posvećene svetoj Majci Terezi.

Biblijska utemeljenost

Razlog zbog čega je ova pobožnost toliko zaživjela među običnim pukom vjerojatno je i taj što ona ima svoje biblijsko utemeljenje. Vjeruje se da je ova pobožnost nastala još u prvim stoljećima kršćanstva, kada su hodočasnici odlazili u Jeruzalem i u Svetom gradu obilazili mjesta Isusove muke. Najzaslužniji da se Put križa proširi na cijelu Crkvu jesu franjevci na čelu sa svetim Franjom Asiškim.

 

 

 

 

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar