NAJGLUPLJI ILI NAJGENIJALNIJI PROIZVOD IKAD?

NAJGLUPLJI ILI NAJGENIJALNIJI PROIZVOD IKAD?

U robnoj kući Harrods, za cijenu od 700 kuna, od jučer možete kupiti bocu ‘luksuzne vode’, dobivene iz santi leda odlomljenih s obale Svalbarda, javlja Guardian.

Svalbarði je osmislio Jamal Quereshi, Amerikanac norveškog podrijetla i poduzetnik s Wall Streeta koji je posjetio taj arhipelago 2013. godine i vratio se s otopljenim komadom sante leda za svoju suprugu. Potom mu je sinulo da bi taj proizvod mogao i prodavati.

Quereshi je unajmio ledolomac koji dvaput godišnje kreće u ‘žetvu’ – u ljeto i jesen kada se sante leda odlamaju od ledenjaka. Ledolomac reže blokove od jedne tone iz santi leda i potom ih vozi u Langyearbyen gdje ih se topi i potom pune boce.

Boce se prodaju kao ‘voda iz polarnih ledenjaka’ s ‘okusom snijega na zraku’. U svakoj ‘žetvi’ Quereshi se nada skupiti 15 tona vode, dovoljno za 13.000 boca.

Iako bi iskorištavanje sve brže nestajućeg polarnog leda moglo zabrinuti mnoge ljude, Quereshi tvrdi kako je cijeli pothvat održiv i ne šteti okolišu.

– Imamo certifikat da ne uzrokujemo stakleničke plinove, i podržavamo projekte za obnovljivu energiju u Istočnoj Africi i Kini, rekao je.

– Također, samo koristimo sante leda koje već plutaju u moru i otopile bi se za koji tjedan, te ih polarni medvjedi ne koriste za lov.

No, Quereshi nije jedini koji prodaje egzotičnu vodu. Tibet je već odobrio licence za desetak tvrtki koje će skupljati led s glečera na Himalaji, koji napaja deset velikih rijeka pitkom vodom.

Svalbarði je tek zadnji u nizu primjera nejednakosti na svijetu – dok će si neki moći priuštiti bocu vode od 700 kuna, 663 milijuna ljudi živi bez pouzdanih izvora pitke vode.

Jutarnji.hr

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar