Najslavnija prezimena u BiH koja su danas zaboravljena

Najslavnija prezimena u BiH koja su danas zaboravljena

Prezimena koja su nosile srednjovjekovne plemićke obitelji i vladarske dinastije s prostora Bosne i Hercegovine.

Branivojevići

Branivojevići su bili hercegovačka vlastelinska obitelj koja je u drugoj polovici XIII i prvoj trećini XIV stoljeća vladala Humom.

Vukanovići

Vukanovići su bili vladarska obitelj koja je vladala Raškom od kraja 11. stoljeća do početka druge polovice 12. stoljeća. Samo ime dinastije je navedeno uvjetno, odnosno predstavlja termin koji su moderni povjesničari izveli iz imena prvog značajnijeg vladara ove obitelji – raškog velikog župana Vukana.

Dinjičići

Dinjičići su bosanska srednjovjekovna vlastelinska obitelj koja je u doba kraljevine Bosne upravljala oblašću Jadra. Prvi poznati predstavnik Dinjičića je župan Dinjica. On se pojavljuje u povelji bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića od 10. travnja 1378. godine.

Zlatonosovići

Zlatonosovići su bosanska srednjovjekovna vlastelinska obitelj koja je u doba kraljevine Bosne upravljala oblašću Usore. Braća Vlađ i Stjepan Zlatonosović bili su učesnici u Kosovskom boju 1389. godine u kojem su bili zarobljeni od Turaka.

Kosače (Hercegović, Kosačić, Vuković, Hranić)

Kosače su bosanska srednjovjekovnaobitelj koja je u doba kraljevine Bosne bila najznačajnija u njoj, poslije vladajućih Kotromanića. Njihov prvobitni posjed se nalazio oko nastanka Drine i Foče, a kasnije se proširio na prostor Zahumlja, odnosno današnje Hercegovine. Njihov pripadnik Vlatko Vuković bio je vojskovođa Tvrtka I i komandovao je lijevim krilom bosanske vojske u Kosovskom boju.

Kotromanići

Kotromanići su bili bosanska vladarska dinastija u srednjovjekovnoj Bosni, koja je vladala približno od 1250. do 1463. godine. Glavni posjedi nalazili su im se u srednjoj Bosni, u dolini rijeke Bosne do Vranduka i u župi Lašvi. Od značajnijih gradova, posjedovali su Visoko, Sutjesku, Bobovac, Fojnicu i Kreševo, kao i okolna rudarska naselja.

Omerbašić

Loza Omerbašića predstavlja direktne (muškom linijom nasljeđivanja) potomke prvog vladara Bosne, vicekralja Boriča (mađ.: Borics ; Borisz; Boris) (1141.-1173.), princa i najstarijeg (i od oca nepriznatog) sina mađarskog kralja Colomana (Kálmán, 1095.-1116.), te zajedničkog pretka svim domaćim suverenima Bosne. Istovremeno, Omerbašići su pleme Boričeve loze Berislavića.

Pavlovići (Jablanović)

Pavlovići ili Jablanići su bosanska srednjovjekovna obitelj koja je u doba kraljevine Bosne upravljala istočnim i jugoistočnim dijelovima današnje Bosne i Hercegovine, zvanim Zemlje Pavlovića. Njihov najpoznatiji predstavnik i rodonačelnik bio je Pavle Radenović. Sa završetkom osmanlijskog osvajanja kraljevine Bosne 1463. godine Pavlovići nestaju s povijesne scene.

Sankovići

Sankovići su bosanska vastelinska obitelj iz srednjovjekovne Bosne. Bili su gospodari Humske zemlje.

(SB)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar