Najstarija crkva u BiH i dalje je u funkciji

Najstarija crkva u BiH i dalje je u funkciji

Stara Crkva Sv. Mihovila Arkanđela u Varešu najstarija je katolička vjerska građevina u Bosni i Hercegovini, te je pod zaštitom UNESCO-a i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH.

Ovaj mali nekoć rudarski grad kojemu ponovno predviđaju i rudarsku budućnost, prigodom Božića posjetila je ekipa BHRT-a koju su ondje dočekali vareški fratri, ponosno predstavljajući najljepši ures grada – staru crkvu.

 

O crkvi koja je izgrađena 1716., u vrijeme kada su ovi prostori bili dijelom turskog carstva od njih smo saznali kako je tijekom velikog požara u kojem je 1819. izgorio cijeli Vareš, crkva ostala bez krova, koji je ponovo izgrađen tri godine kasnije. To je zapravo bilo i jedino veće oštećenje koje je ovaj katolički vjerski objekt doživio tokom više od 300 godina postojanja.

 

„Preživjela je aneksiju Bosne i Hercegovine, odnosno Austrougarsku i Prvi i Drugi svjetski rat kao i Domovinski rat, a da nije bila oštećena“, kazao je u razgovoru za BHRT župni vikar fra Anto Cvitković.

 

Unutrašnjost najstarije katoličke crkve u BiH je posebna. Strop, pomoćni oltar i gotovo svi liturgijski predmeti potječu iz 1730., kao i kipovi koji su stigli iz Venecije. Najviše pozornosti u vareškoj staroj/ maloj crkvi kako ju zovu Varešani, ipak privlači glavni oltar. „Oltar Svetog Mihovila je najstariji. Dakle, kip i oltar – jer su iz tog vremena prije Tridentskog sabora kada se misa govorila upravo gdje je svećenik okrenut leđima narodu, zato je ovako oltar napravljen, za razliku od današnjih oltara gdje je svećenik okrenut licem prema narodu“, istaknuo je vareški župnik fra Leon Pendić.

 

Crkva Svetog Mihovila Arkanđela i dalje je u funkciji, a gotovo ju svakodnevno posjećuju i turisti iz cijelog svijeta. Značaj ove bogomolje itekako cijene i građani Vareša. „To je naša ljepotica, ponosni smo svi na nju i gdje god odemo uvijek je velika radost vratiti se tu prisustvovati svetim misama i ostalim pobožnostima“, kazala je mještanka Lucija Slugić.

 

Dodajmo kako je stara vareška crkva na popisu nepokretnih spomenika Bosne i Hercegovine od 1962., a trenutno je i pod zaštitom UNESCO-a.

 

/Izvor: J.P., Nedjelja.ba/
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar