Najstariji tekst na antičkom hebrejskom

Najstariji tekst na antičkom hebrejskom

Najstariji tekst na starohebrejskom koji je ikada pronađen u Izraelu je prokletstvo. Datira iz oko 1200. pr. Kr. i pronađen je na planini Ebal na Zapadnoj obali, a odgovara prokletstvu zapisanu u Ponovljenom zakonu.

Tekst, koji je ispisan na amajliji, predstavljen je svijetu u ožujku na konferenciji za novinare

Ono što ovaj nalaz čini tako posebnim je to što je to prvi predmet koji ne sadrži izolirane riječi (koje su pronađene na brojnim krhotinama keramike), nego pune fraze i rečenice. Kako je Zvi Koenigsberg objasnio u svom članku za The Jerusalem Post, ovaj amulet „svjedoči o pismenosti među drevnim Izraelcima mnogo stotina godina ranije od konvencionalnog akademskog mišljenja“, što sugerira da su neki biblijski tekstovi možda napisani već 1200. pr. Kr.

Iznimno je i to što tekst u amajliji sadrži prokletstvo

Koenigsberg je objasnio kako talisman povezuje arheološko nalazište Ebal s onim što biblijski tekstovi govore o tom mjestu – u Ponovljenom zakonu. Ebal je također poznat kao Planina prokletstva: „Kada te Jahve, Bog tvoj, uvede u zemlju u koju ideš da je zaposjedneš, tada nad gorom Gerizimom izreci blagoslov, a prokletstvo nad gorom Ebalom“ (Pnz 11,29).

Kasnije, u Ponovljenom zakonu, u poglavlju 27, uključen je popis prokletstava. Zapravo, od 11. do 26. retka nižu se stihovi poznati kao „Dvanaest prokletstava“, u svojevrsnoj „negativnoj“ verziji Deset zapovijedi. „Kad prijeđete preko Jordana, neka ova plemena: Šimun, Levi, Juda, Jisakar, Josip i Benjamin stanu na brdu Gerizimu da blagoslivljaju narod. A ova neka stanu na brdu Ebalu da proklinju: Ruben, Gad, Ašer, Zebulun, Dan i Naftali“ (Pnz 27,12-13).

Konigsberg je objasnio kako je „ovo još jedan rekorder: to je prvi put da je otkriveno mjesto koje se podudara sa segmentom Tore od točke do točke“. Ono što je još upečatljivije je da bi amajlija mogla pokazati da je Ebalov segment Ponovljenog zakona barem 600 godina stariji od onoga što biblijska učenja obično pretpostavljaju.

Izvor: J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing