Najveća rupa na svijetu i dalje misterij

Najveća rupa na svijetu i dalje misterij

Jeff Bush, tada 37-godišnji stanovnik Floride, mirno je otišao na spavanje jedne večeri u veljači 2013. godine. Probudila ga je glasna buka, njegov mlađi brat kasnije će govoriti da je zvučalo kao da je kamion udario u kuću. Mlađi brat Jeremy čuo je buku i požurio u Jeffovu sobu. “Ničeg nije bilo. Krevet mog brata je nestao, TV, sve. Čak i brat je nestao”, govorio je Jeremy za lokalnu TV postaju.

Njegovog brata progutala je rupa duboka 15 metara nastala doslovno preko noći. Uskoro su došli i vatrogasci i hitna pomoć, ali Jeffu nije bilo pomoći. Njegovo tijelo nikad nije pronađeno Međutim, to je tek jedna od manjih zabilježenih rupa. Vjerojatno najveća je Xiaozhai Tiankeng što u prijevodu s kineskog znači Nebeska rupa, duboka više od 600 metara, a otkrivena je tek 1994. godine.

Naravno, lokalno stanovništvo je znalo da postoji ogromna rupa u njihovom susjedstvu, ali tek rijetki znanstvenici su je zabilježili. Pretpostavlja se da je nastala prije nekih 10.000 godina nakon urušavanja špilje koju je stvorila podzemna rijeka duga desetak kilometara.

Na dnu Nebeske rupe i danas se može vidjeti ta rijeka, a posebno je zanimljivo napomenuti da je to jedini dio rijeke Migong koji izlazi na površinu. Rupa je toliko velika, zapremine više od stotinu milijuna kubnih metara, da je razvila vlastiti ekosustav. Znanstvenici su identificirali više od 1.000 različitih vrsta biljaka i životinja u toj rupi, a postoje dokazi da čak i leopardi tamo žive, prenosi Express.hr. Usprkos svojoj bioraznolikosti, Nebeska rupa znatno je popularnija kao odredište za ekstremne sportove kao što je base jumping.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar