Svaki deseti novoupisani Austrijanac porijeklom iz BiH

Svaki deseti novoupisani Austrijanac porijeklom iz BiH

BEČ, BANJALUKA – Najveći broj novoupisanih državljana Austrije u 2018. godini dolazi iz Bosne i Hercegovine, navedeno je u najnovijim podacima austrijskog zavoda za statistiku.

Kako je istaknuto, u austrijsko državljanstvo prošle godine upisano je 1.033 državljana BiH. Na drugom mjestu su Turci sa 828 novoupisanih austrijskih državljana, dok su na trećem mjestu iz Srbije, 625 novoupisanih državljana. – pišu Nezavisne novine

S obzirom na to da svake godine u Austriji bude primljeno oko deset tisuća novih državljana, otprilike deset posto svih novih državljana dolazi iz BiH.

Prema navedenim statističkim podacima, najviše novoupisanih Austrijanaca porijeklom iz BiH bilo je deset godina ranije, 2008. godine – 2.207, dok ih je svake naredne godine bilo između 1.000 i 1.200.

Austrija zahtijeva od svih novoprimljenih u austrijsko državljanstvo da se odreknu prethodnog državljanstva. U slučaju da zemlja prethodnog državljanstva ne predviđa automatski ispis iz knjige državljana, Austrija ostavlja period od dvije godine da se osoba odrekne prethodnog državljanstva kako bi formalno bio odobren upis u knjigu državljana. Izuzetak od ovog pravila su samo osobe od izuzetne važnosti za austrijsku državu, iz čega se može zaključiti da se ogromna većina bh. državljana morala odreći svog državljanstva kako bi stekli austrijsko.

Više studija, analiza i izvještaja objavljeno je prošle godine koji pokazuju zabrinjavajuće negativne trendove iseljavanja iz BiH.

Tako je, primjera radi, izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda za BiH pokazao da BiH ima najveći negativni prirast stanovništva od svih zemalja u regiji, što se uklapa i u podatke o primanju bivših građana BiH u austrijsko državljanstvo.

Izvještaj MMF-a pokazao je, između ostalog, da je od 2000. godine populacija u BiH smanjena za pet posto, a da je od 1990. do kraja 2017. godine BiH napustilo više od 20 posto stanovništva.

“Niska stopa rađanja, uz visoku stopu imigracije mladih i obrazovanih u napredne zemlje Evrope, pogoršavaju demografske pritiske i ozbiljno utječu na ekonomski potencijal i troškove pružanja usluga”, navode u izvještaju.

Stevo Pašalić, ekspert za demografiju, upozorava da je BiH od 2007. godine ušla u prirodnu depopulaciju, odnosno ima veći broj umrlih nego rođenih.

“Međutim, treba također znati da je od 2000. godine globalno stanje takvo da su migracije znatno izraženije. Također, BiH je u ratu trajno napustilo 527.000, a u poslijeratnom periodu milijun ljudi”, rekao je Pašalić za “Nezavisne”.

Emanuel Salinas, menadžer Svjetske banke za BiH, rekao je za portal Emerging Europe da je jedan od velikih problema to što zbog komplicirane strukture, rigidnih zakona i nefleksibilnosti u zemlji, oko 40 posto produktivnosti bh. radnika ne bude iskorišteno.

“Tužni smo kada vidimo koliko talentiranih ljudi napušta zemlju u potrazi za prilikama koje ne mogu naći ovdje. Nadamo se da će se nove vlasti suočiti s ovim izazovom i poduzeti odlučne korake da olakšaju poslovanje u BiH”, rekao je Salinas.

Top 3 upisa u 2018.

  • 1.033 državljana BiH
  • 828 državljana Turske
  • 625 državljana Srbije

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar