NAJVEĆI MASOVNI ZLOČIN VRS-a nad Hrvatima u BiH: 25 godina od zločina nad 68 civila u selu Briševo

NAJVEĆI MASOVNI ZLOČIN VRS-a nad Hrvatima u BiH: 25 godina od zločina nad 68 civila u selu Briševo

Selo Briševo, između Sanskog Mosta i Prijedora, mjesto je najvećeg zločina VRS-a nad Hrvatima u BiH. U samo dva dana, stradalo je 68 hrvatskih civila, selo uništeno, obiteljske kuće spaljene, a imovina opljačkana. Stradale su cijele obitelji, a povratak stanovništva nikada nije zaživio. Ni nakon 25 godina još uvijek nema odgovornih za ovaj zločin.

Hrvatsko selo Briševo, između Prijedora i Sanskog Mosta, u današnjoj Republici Srpskoj, mjesto je najvećeg maskra VRS-a nad Hrvatima u BiH.

Pripadnici VRS-a, odnosno, 5. Kozaračke i 6. Krajiške brigade iz Sanskog mosta, 24. i 25. srpnja 1992. godine zvjerski  su likvidirali 68 civila hrvatske nacionalnosti, a u pokolju su stradale čitave obitelji Matanović, Barišić, Atlija, Dimač, Buzuk, Ivandić, Komljen.

Iskazi svjedoka navode kako su prije ubojstava gotovo sve žene u tom selu silovane, a muškarci masakrirani odsijecanjem noseva, spolnih organa i ušiju. Nekoliko civila završilo je u logorima.

Briševačke su  obitelji razorene – ubijeno je 10 članova obitelji Buzuk, 13 članova obitelji Matanović, devet članova Ivandića, sedmoro Marijana, te po petoro članova obitelji Komljen i Mlinar. Najmlađa žrtva bio je 14-godišnji Ervin Matanović, a najstarija 81-godišnji Stipo Dimač.

U manje od 48 sati, selo Briševo, s pretežno hrvatskim stanovništvom, ostalo je prazno – kuće spaljene i uništene, imovina opljačkana, a povratak neznatan. U Briševu se puk, uglavnom, okupi, u crkvi sv. Petra i Pavla na svetoj misi zadušnici povodom obljetnice zločina.

Kao ni za brojne zločine nad Hrvatima u BiH, ni za ovaj u prijedorskom selu Briševe, još uvijek nitko nije odgovarao.

G. L. / Dnevnik.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar