Najviši dužnosnici EU-a preletjeli grčko-tursku granicu: Sva podrška Grčkoj za sprječavanje nelegalnih migracija

Najviši dužnosnici EU-a preletjeli grčko-tursku granicu: Sva podrška Grčkoj za sprječavanje nelegalnih migracija

Predsjednik Vlade Republika Hrvatske Andrej Plenković zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom te predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu na kojoj se po podacima UN-a nalazi 13.000 migranata koji pokušavaju prijeći u EU iz Turske.

Europska unija i sve članice pojedinačno podržavaju i solidarne su s Grčkom, zemljom suočenoj s valom ilegalnih migracija, izjavio je u utorak hrvatski premijer Andrej Plenković u Kastaniesu blizu grčko-turske granice.

Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, zajedno s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom, predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem obišao je grčko-tursku kopnenu granicu u utorak.

Andrej Plenković

@AndrejPlenkovic

Nakon preleta grčko-turske granice u blizini grada Orestiada o aktivnostima i stanju na granici saslušali smo izvješće predstavnika grčke vojske i policije. Izrazili smo solidarnost i potporu 🇬🇷 i premijeru @PrimeministerGR zajedno s @vonderleyen, @CharlesMichel i @EP_President.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

“Poslali smo poruku da će EU i sve članice podržati i biti solidarne s Grčkom”, kazao je.

Europski čelnici helikopterom su nadlijetali granično područje kako bi vidjeli stanje na terenu. S njima je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji će sutra predsjedati izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova EU na tu temu.

Grčka vojska, policija i premijer Micotakis izvijestili su ih o tome što se sve čini u zaštiti granice.

“Važno je da Grčka sa svojim sigurnosnim snagama spriječi eventualni novi val nezakonitih migracija”, rekao je Plenković koji je s kolegama i pješice obišao barikade grčke policije.

Kazao je da Grčkoj slijedi potpora Frontexa i posebnog tima za brze intervencije na granici, ali i odgovarajuća financijska sredstva za to.

Plenković je ustvrdio da je situacija je slična onoj 2015. i 2016., ali s jednom ključnom razlikom. “Ova grčka vlada za razliku od bivše vlade drži svoju granicu i kontrolira je”, kazao je Plenković.

U Grčkoj je sada na vlasti konzervativna Nova demokracija, članica Europske pučke stranke kojoj pripada i HDZ, a u vrijeme migrantske krize za grčkim kormilom bio je ljevičar Aleksis Cipras.

“Smatram nakon današnjeg brifinga da će premijer Micotakis i grčke vlasti čuvati svoju granicu”, zaključio je Plenković.

Vrh EU okupio se u Kastaniesu u trenutku kada je Europska unija sve zabrinutija zbog dolaska tisuća migranata na grčku granicu, pošto je Turska objavila da je “otvorila vrata” izbjeglicama nakon smrti desetaka turskih vojnika u zračnim bombardiranjima režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada na sjeveru Sirije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak da je odbio europsku pomoć vrijednu milijardu eura za prihvat migranata u Turskoj jer EU ne želi “dijeliti teret” s Turskom.

“Šaljemo jasnu poruku da migranti izbjeglice ne mogu biti korišteni kao pijuni u geopolitičkoj igri. Oni su žrtve ovakvih politika i to je pristup koji ne može biti prihvatljiv. Ako Europa želi zaštiti građane mora biti u mogućnosti zaštiti svoje granice i upravo to mi radimo. U isto vrijeme to ne možemo sami. Cijeli smisao Frontexa je dijeliti taj teret zaštite europskih granica i bili bismo zahvalni na svoj mogućoj potpori insinuacija EU.

Činjenica da smo uspjeli zaštiti granice i ograničiti priljev migranta to ne znači da ne treba doći do konačnog kompromisa u pogledu politika za azile. To je nešto što nas dugo muči. Mogu biti malo provokativan i odvažan i mogu reći da od prošle krize nismo najbolje iskoristili vrijeme da ovome pristupimo na učinkovit način. Vrijeme je da to učinimo, pokažemo učinkovito dijeljenje tereta po pitanju ovog problema. Iskreno, ne možemo dopustiti da neke zemlje prolaze bez preuzimanja ikakve odgovornosti dok druge zemlje koje su zbog svojeg geografskog položaja izložene najvećem teretu. Znam da postoje zanimljive ideje koje dolaze od komisije i zainteresirani smo da konačan pronađemo jedno rješenje”, kazao je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing