Nakon čak 5 stoljeća, arheolozi su napokon otvorili Isusov grob  r

Nakon čak 5 stoljeća, arheolozi su napokon otvorili Isusov grob r

Nakon pune 461 godine, arheolozi su u Crkvi svetog groba u Jeruzalemu otvorili ploču na kojoj je, prema predaji, položeno tijelo Isusa Krista nakon što su ga prije više od dvije tisuće godina razapeli Rimljani.

Prvi put nakon gotovo pet stoljeća, znanstvenici su razotkrili ploču na koju je, vjeruju kršćani, položeno tijelo Isusa Krista. Kamena je ploča, isklesana iz špilje u koju je položeno tijelo nakon razapnuća, posljednji put zatvorena 1555. godine ispod druge, mramorne ploče, piše National Geographic u svojoj ekskluzivnoj reportaži.

– Nakon što smo pomaknuli mramorni pokrov, bili smo iznenađeni količinom materijala koji se nalazio ispod nje, izjavio je Fredrik Hiebert, arheolog koji radi na restauraciji Edicule, male strukture unutar koje se nalazi ploča, a koja treba hitnu restauraciju s obzirom da nije dirana od 1810. godine kada je obnovljena nakon požara u kojem je uništena.

Ediculu i grobnicu u njoj trenutno restaurira tim znanstvenika sa sveučilišta u Ateni pod vodstvom profesorice Antonie Moropolou.

Otkrivanje ploče daje istraživačima nezapamćenu priliku da prouče najsvetije mjesto kršćanstva. Analiza kamena, piše National Geographic, znanstvenicima će pružiti priliku da bolje razumiju ne samo izvorni oblik grobnice, već i kako se ona razvijala kao žarišna točka štovanja nakon što ju je 326. godine identificirala Helena, majka rimskog cara Konstantina.

– Nalazimo se usred kritičnog trenutka za rehabilitaciju Edicule, objasnila je Moropoulou i naglasila da će tehnike koje koriste za dokumentiranje strukture ‘cijelom svijetu mogogućiti da ju proučavaju, baš kao da su bili unutar nje’.

Strukturalni integritet Edicule već desetljećima zabrinjava stručnjake, posebice nakon potresa koji ju je oštetio 1927. godine, a do restauracije nije došlo ranije kako zbog neslaganja među različitim religijskim zajednicama, tako i zbog nedostatka financijskih sredstava.

Crkva svete grobnice na raspolaganju je za šest kršćanskih skupina – Grkokatoličkoj Crkvi, Rimokatoličkoj Crkvi, Armenskoj Crkvi, Koptima, Etiopskoj Crkvi i Syriacima.

– Drago mi je da je atmosfera zaista posebna i da postoji svojevrsna prikrivena radost, komentirao je radove na grobnici jeruzalemski grčki patrijarh Thephilos III.

– Ovdje su Franjevci, Armenci, Grci, muslimanski čuvari i židovski policajci. Nadamo se i molimo da će ovo biti prava poruka da i nemoguće može postati moguće. Svima nam treba mir i međusobno poštovanje, zaključio je.

Nikada dovršena potraga za Kristovim grobom

Brojni više ili manje ozbiljni povjesničari, istraživači i arheolozi već stoljećima tragaju za Isusovim grobom i pritom su nailazili na različite zaključke. Većinu njih službeni Vatikan izričito odbacuje, a Crkva smatra blasfemičnima.

Jedan od najpopularnijih takvih primjera je pronalazak Talpiotske grobnicekoja se sastojala od desetak grobova. Ona je pronađena početkom 80-ih godina prošloga stoljeća zajedno s još 900 sličnih grobnica, a ono što je posebno zaintrigiralo brojne entuzijaste je činjenica da je nad jednim grobom pisalo ‘Isus, sin Jospov‘, a nad drugim ‘Marija’.

Mnogi su, dakako, bili poprilično ‘brzi na okidaču’ i smislili teoriju prema kojoj je u grobnici bila cijela Isusova obitelj – njegova supruga Marija Magdalena, njegovo dijete i brat. Upravo na toj teoriji temeljen je i dokumentarac ‘The Lost Tomb Of Jesus‘ koji je producirao slavni James Cameron i kojeg su osim vjernika diskreditirali i brojni znanstvenici.

Iako grobnica potječe iz razdoblja u kojemu je navodno živio Isus, činjenica je da je u to vrijeme to bilo vrlo često ime.

Ova se teorija pak sasvim slučajno slaže s muslimanskim vjerovanjima i njihovim prikazom Isusa.

– Rekli su da su ubili Masih’Isa, sina Marijinog, Alahovog glasnika. No, nisu ga ubili, niti razapeli, no učinjeno je da su u to bili uvjereni, stoji u Kuranu.

Generalno tumačenje tih stihova kaže da je Bog, da se osveti Judi, njemu dao lice nalik Isusovom. Zbog toga su Rimljani razapeli Judu, a Isus se uzdigao u raj te će se, kaže Kuran, vratiti na kraju vremena, da ubije Antikrista.

24sata.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar