Nakon Izetbegovića, Čović i s Nikšićem razgovarao o vlasti

Nakon Izetbegovića, Čović i s Nikšićem razgovarao o vlasti

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a dr. Dragan Čović sastao se danas sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem, šturo je priopćenje iz HDZ-a BiH o nesvakidašnjem sastanku lidera HDZ-a i SDP-a u Mostaru.

“Na sastanku koji je održan u Domu HDZ-a BiH u Mostaru, razgovarano je trenutnoj političkoj situaciji, te provedbi izbornih rezultata s rješenjima koja bi trebala osigurati brzu uspostavu vlasti na svim razinama u BiH”, ističe se u priopćenju sa sastanka.

Samo nekoliko dana prije, lider HDZ-a BiH održao je sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, također u Mostaru.

Kako se čini, o raznih, najavljivanih blokada uspostave vlasti neće biti ništa. Sada je retorika dijametralno drukčija: sve stranke, uključujući i HDZ BiH, čine sve kako bi postigle dogovor s partnerima i formirale vlast. Pa i s onim strnkama s kojma su do jučer svojim narodima zveckali oružjem, pozivali na mržnju, prijetili…

Međutim, kako je već danas politička zbilja i retorika znatno promijenjena od one prije listopadskih izbora, za podsjetiti je da je upravo “zahvaljujući” SDP-u za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u dva mandata (na izborima 2006. i 2010.) izabrankandidat te stranke Željko Komšić.

Na to je vrlo burno reagirano iz vodećeg, hrvatskog političkog korpusa u BiH. Komšić nije član SDP-a od srpnja 2012. godine, a ubrzo osniva i stranku Demokratsku frontu. SDP je na ovogodišnju najavu Komšića da će se kandidirati i po treći put z Predsjedništvo BiH, reagirao pozivom da odustane od kandidature.

“REFREŠ” SJEĆANJA ili Zašto je Komšić otišao iz SDP-a

No, Komšić na to nije pristao te je u Predsjedništvo BiH na listopadskim općim izborima izabran i po treći put. Zanimljivo je podsjetiti i na to da je sam Komšić otišao zbog Dragana Čovića, odnosno, sporazuma tadašnjeg predsjednika stranke Zlatka Lagumdžije i predsjednika HDZ-a Dragana Čovića ali i Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a BiH.

To je bio epilog njegovog neslaganja s rezultatom pregovora i rješenjem provedbe presude Sejdić-Finci od strane nove koalicijske većine SDP, HDZ BiH, SBB BiH.

“Ne priznajem zaključke koji se odnose na mene i na Predsjedništvo BiH i preporučujem onome tko je vodio sjednicu Predsjedništva SDP-a, kao i njegovim pravnim stručnjacima da napokon počnu čitati Ustav BiH, zakone i poslovnike, koji se u ovom slučaju odnose na Predsjedništvo BiH. Znate kako kažu: kad tri čovjeka kažu da si lud, onda budi lud. Ja sam ovaj put izabrao biti lud”, izjavio je Komšić nakon napuštanja sjednice Predsjedništva SDP-a u srpnju 2012. godine.

Komšićev je stav da takav način rješenja presude Sejdić-Finci nije bio dobar, a odluku o napuštanju SDP-a ojačalo je saznanje da predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik HDZ-a Dragan Čović “kuju” planove za izbore 2014. godine.

Naime, prema njihovoj “računici” Radončić i Čović bi trebali dobiti mjesta članova Predsjedništva BiH, a Lagumdžija mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Njihov stav je bio da se članovi Predsjedništva biraju na neizravan način, odnosno iz reda zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, no ostalo je otvoreno pitanje “ostalih”.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar