Nakon neuobičajeno toplog ožujka, rekorde će obarati i travanj

Nakon neuobičajeno toplog ožujka, rekorde će obarati i travanj

Nakon iznimno blage i iznadprosječno tople zime, svi su izgledi da ćemo imati i proljeće s višim temperaturama od prosječnih za ovo doba godine u Bosni i Hercegovini. Prema najavama klimatologa, u travnju nas očekuje toplo vrijeme, što se posebno odnosi na prvu trećinu mjeseca.
Prosječna temperatura u travnju u Sarajevu trebala bi iznositi 9,4 Celzijeva stupnja, dok će u Mostaru prosjek biti 13,3 stupnja. Temperature slične onima u Sarajevu bit će u Bihaću 10,7, u Tuzli 10,4, a u Banjoj Luci srednja temperatura iznosit će 10,9 Celzijevih stupnjeva. Bit će to, dakle, nastavak iznadprosječno toplog vremena. Srednja mjesečna temperatura tijekom prošlog mjeseca bila je čak znatno iznad višegodišnjega prosjeka za ovo doba godine. Preliminarni podaci govore da su temperaturna odstupanja varirala od 2,2 do 4,2 stupnja. Toplije od prosjeka bilo je tijekom cijelog ožujka, a najveća odstupanja od prosjeka za ovo doba godine zabilježena su sredinom mjeseca. Minimalne mjesečne temperature izmjerene su na većini mjernih postaja 12. ožujka, a maksimalne mjesečne 17. i 18. ožujka. U Sarajevu srednja mjesečna temperatura tijekom ožujka bila je veća za 2,9 stupnjeva u odnosu na prosječnu temperaturu.
 
 
Kada je, pak, o padalinama riječ, očekivane količine bi trebale biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a nešto veća količina najavljena je tek za zadnji dio mjeseca travnja. Prosječno suma oborina u ovom mjesecu u Sarajevu iznosit će 74 litre po četvornom metru, u Mostaru 127, u Bihaću 115, u Tuzli 76, a u Banjoj Luci 87 litara po četvornom metru. Ovo će, vjerojatno, obradovati civilnu zaštitu koja u proljetnim mjesecima obično muku muči s obranom od poplava. S predviđenom količinom oborina u travnju, opasnosti od poplava vjerojatno neće biti pa time ni potrebe za gradnjom nasipa, evakuacijom stanovništva i sličnim mjerama zaštite.

Mjesec iza nas bio je i u pogledu oborina drugačiji od višegodišnjeg prosjeka. Na jugu zemlje je kiše i snijega bilo manje nego inače, a u sjevernim područjima nešto više od prosjeka za ožujak. Snijeg je zabilježen samo dva dana, a najveća visina snježnog pokrivača izmjerena je u Livnu i iznosila je skromnih šest centimetara. Ovako oskudne snježne padaline i toplo vrijeme najviše su štete nanijeli turističkim djelatnicima na planinama.

Izvor: http://pogled.ba
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar