Namirnice koje se ne stavljaju u mikrovalnu

Namirnice koje se ne stavljaju u mikrovalnu

Mnogi koriste mikrovalnu pećnicu za kuhanje nekih jednostavnih jela ili za podgrijavanje hrane. No, koliko god ovaj uređaj bio odličan za neke stvari, on se ne može koristiti za svu hranu u našoj kuhinji. Zapravo, u nekim slučajevima može biti jako opasno koristiti ovu metodu kuhanja. Veliki broj stručnjaka o hrani upozorava o određenoj hrani koju nikada ne biste trebali staviti u mikrovalnu pećnicu.

1. Jaja u ljusci

Poširanje jaja doista može biti muka, a u posljednjih nekoliko godina pojavilo se mnogo ideja na TikToku kako to učiniti u mikrovalnoj pećnici.

Dijetetičarka, nutricionistica i osnivačica Food Queriesa Melissa Wasserman Baker upozorava da je to veliki sigurnosni rizik, piše Best life.

“Stavljanje jaja u ljusci u mikrovalnu pećnicu može dovesti do njihove eksplozije, što može uzrokovati ozbiljne opekline i ozljede.”

image

 Shutterstock
2. Sirove ljute paprike

Lisa Richards, nutricionistica i kreatorica Candida dijete, objašnjava da ljute paprike dobivaju svoj pikantni okus iz spoja kapsaicina – koji se oslobađa ako su sirovi u mikrovalnoj pećnici.

Kapsaicin može iritirati oči, nos i grlo, što dovodi do kašlja i otežanog disanja. Osim toga, para nastala zagrijavanjem paprike u mikrovalnoj pećnici također može uzrokovati opekline na koži i očima.

3. Prerađeno meso

Prerađeno meso kao što su slanina, kobasica i hrenovke ne smije se stavljati u mikrovalnu pećnicu.

“Sadrže visoku razinu konzervansa i nitrata, koji mogu reagirati s mikrovalnim zračenjem i proizvesti štetne spojeve”, kaže Wasserman Baker.

4. Smrznuto meso

Ako ste zaboravili odmrznuti pakiranje piletine za večeru, stavljanje u mikrovalnu pećnicu na postavku “odmrzavanje” može se napraviti bez razmišljanja. Ali stavljanje smrznutog mesa u mikrovalnu može biti loša ideja iz nekoliko razloga.

“Mikrovalne pećnice ne kuhaju hranu ravnomjerno, a smrznuto meso može ostati djelomično zamrznuto u nekim područjima, dok druga područja postaju dovoljno vruća da potiču rast bakterija”, objašnjava Trista Best, registrirana dijetetičarka u Balance One Supplements. Bakterije tada mogu uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.

A iz perspektive okusa, “smrznuto meso mikrovalova također može rezultirati neugodnom teksturom, pri čemu neki dijelovi postaju gumeni ili žilavi”, dodaje Best.

5. Grožđe

Nismo sigurni zašto biste stavljali grožđe u mikrovalnu mećnicu, ali ako imate želju za to, nemojte to nikada učiniti.

“Stavljanje grožđa u mikrovalnu pećnicu može biti opasno jer grožđe može stvoriti vatru nalik plazmi unutar mikrovalne pećnice, što može oštetiti uređaj i stvoriti potencijalnu opasnost od požara”, kaže Richards.

Kako objašnjava Live Science, znanstvenici su zapravo proučavali ovaj fenomen i otkrili da se javlja jer “mikrovalne pećnice stvaraju ‘žarišne točke‘ elektromagnetizma.”

image

 Shutterstock
6. Voda

Nije neuobičajeno staviti šalicu vode u mikrovalnu pećnicu ako kuhate čaj ili vruću čokoladu, a nemate volje koristiti kuhalo za vodu. Međutim, budite svjesni da biste se mogli naći u opasnoj situaciji.

Kada uobičajeno zagrijavate vodu, nakon što dostigne točku vrenja ona počne stvarati mjehuriće, odnosno voda prelazi u paru. Ali ako u posudu koja je dobro ostakljena i nema ogrebotina stavite vodu koju grijete te ta voda nema nečistoća, kao što je to slučaj s filtriranom ili destiliranom vodu, mogla bi eksplodirati u mikrovalnoj pećnici.

Naime, tada je moguće zagrijati vodu iznad točke vrenja bez pojave mjehurića. Ako zatim premjestite posudu s vodom ili dodate bilo što unutra, kipuća voda će se rasprsnuti posvuda, piše Best life.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing