NAPAD NA MAKIJIVKU: Ukrajinci tvrde da je poginulo 400 vojnika, Rusi kažu 89 i za to okrivili mobitele

NAPAD NA MAKIJIVKU: Ukrajinci tvrde da je poginulo 400 vojnika, Rusi kažu 89 i za to okrivili mobitele

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da je u ukrajinskom napadu na Makijivku tijekom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo da je glavni razlog napada neovlaštena upotreba mobilnih telefona od strane vojnika.

“Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna uporaba, protivno zabrani, mobilnih telefona od strane vojnog osoblja u području dosega neprijateljskog oružja”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Signali mobitela su omogućili ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijivki na istoku Ukrajine.

“Taj čimbenik omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad”, reklo je ministarstvo.

Daniil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je ranije da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu škole u Makijivki oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine.

Rusija je u ponedjeljak objavila da su u napadu ubijena 63 ruska vojnika

Rusko ministarstvo priopćilo je da su zgradu pogodile četiri rakete iz američkih lansera HIMARS, dodajući da su se “od detonacije bojevih glava raketa HIMARS urušili stropovi zgrade”.

Snimke objavljene na internetu prikazuju zgradu, u kojoj su bili smješteni ruski vojnici, sravnjenu sa zemljom, koja je navodno bila strukovna škola u gradu Makijivki, susjednom gradu pokrajinskog središta Donecka.

Rusko ministarstvo je dodalo da okolnosti napada istražuje povjerenstvo.

Također je ustvrdilo da su ruske snage zauzvrat pokrenule zračne napade na koncentraciju vojne opreme u blizini željezničke stanice Družkivka u Donjecku, ubivši do 200 pripadnika ukrajinske vojske i uništivši četiri lansera HIMARS i više od 800 raketa.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar