NAPUŠTENO POPOVO POLJE: Propada najplodnija zemlja u Europi

NAPUŠTENO POPOVO POLJE: Propada najplodnija zemlja u Europi

Danas općina Trebinje nudi poticaje za povratak i obradu zemlje Popova polja, ali neuspješno. Pustih hercegovačkih sela je bezbroj

Popovo polje tako plodno s obiljem vode, a tako pusto predstavlja paradoks u ovako paradoksalnoj zemlji jer uz magistralnu cestu Ljubinje – Trebinje niže se niz sablasno napuštenih sela koji su do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća vrvila od života i imali preko 300 osnovaca, a danas nemaju niti toliko stanovnika.

Razlozi zbog kojeg ljudi skoro svakodnevno više od četrdeset godina napuštaju ovo plodno tlo su brojni, a glavni je, kako mnogi smatraju, ukidanje uskotračne pruge 1. 6. 1976. godine. Taj potez tadašnje vlasti ugasio je život Popova polja.

Željeznička pruga koja je prolazila s druge strane Popova polja, od Čapljine preko Popova polja na jednu stranu sve do Dubrovnika, a na drugu do Bileće, predstavljao je više od života jer su uz željezničke stanice rasla i manja mjesta i okolna sela.

Vozeći se asfaltnom cestom od Ljubinja prema Trebinju s desne strane puca pogled na tu najplodniju zemlju čiji je samo jedan mali dio obrađen, zasađen pretežno vinovom lozom i jabukama. Možda bi se mnogi upitali zašto je ta pruga toliko bila bitna kada imaš tako plodnu zemlju.

To nije bila obična pruga to je bila pruga spasa, pruga života koja je povezivala tri zemlje s ostalim dijelovima svijeta, donosila suvremene uljudbene tekovina omogućavala zapošljavanje i rijetka je bila obitelj koja nije imala barem jednog člana zaposlenog na željeznici. Zemlja Popova polja se obrađivala, vrlo lijepo se živjelo u tom kraju. Pored vapaja domaćeg stanovnoštva 30. 5. 1976 godine ovim prostorima huktajući posljednjim put prolazi Ćiro i svojim hukom odnosi život s ovih prostora.

Danas općina Trebinje nudi poticaje za povratak i obradu zemlje Popova polja, ali neuspješno. Pustih hercegovačkih sela je bezbroj. Ako nitko neće da se vrati u sela Popova polja gdje je zemlja najplodnija u Europi i gdje uspije sve što zasadiš i daje vrhunske prinose kako onda očekivati da će se netko vratiti u ona okružena kamenom i kršom.

Danas u Bosni i Hercegovini se također dešava ukidanje nekih drugih pruga koje život znači. Ova priča iz Popova polja opominje, jednom izgubljena općina, zatvorena škola ili obitelj koja napušta svoja stoljetna ognjišta teško se više na njih vraća.

/Izvor: M. Ž. Dnevni list/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing