Nakon što su otišli mediji zastupnici sazvali hitnu sjednicu da sebi povećaju paušale na 1.000 KM

Nakon što su otišli mediji zastupnici sazvali hitnu sjednicu da sebi povećaju paušale na 1.000 KM

Nakon što je završena sjednica i nakon što su mediji otišli, zastupnici su odmah zakazali hitnu vanrednu sjednicu gdje su usvojili povećanje paušala za 100 posto.

Dosadašnji paušal je iznosio 500 KM, a u narednom periodu iznosit će 1.000 KM, dok je dosadašnja plaća profesionalnom zastupnicima bila oko 1.600 KM

Zastupnici u Skupštini Srednjobosanske županije jučer su nakon izbora izaslanika za Dom naroda Parlamenta FBiH odlučili sebi povećati paušale.

Kako portal Bugojno Danas saznaje, nakon što je završena sjednica i nakon što su mediji otišli, zastupnici su odmah zakazali hitnu vanrednu sjednicu gdje su usvojili povećanje paušala za 100 posto.

Dosadašnji paušal je iznosio 500 KM, a u narednom periodu iznosit će 1.000 KM, dok je dosadašnja plaća profesionalnom zastupnicima bila oko 1.600 KM, s tim da profesionalni zastupnici nemaju pravo na naknade komisije i odbore.

Dvadeset zastupnika je glasalo za povećanje plata i paušala, dok je njih pet bilo protiv.

Zastupnik Nezavisnog bloka Asmir Karadža jedini je zatražio da se ukinu plaće profesionalnim zastupnicima što je odbijeno. Nitko od drugih zastupnika nije izašao za govornicu da se usprotivi ovoj odluci, ali je njih pet glasalo protiv.

Kako doznaje Dnevni list, odluku je neposredno prije sjednice pripremio premijer Tahir Lendo koji je dobio podršku još četiri ministra, dok Vlada SBŽ broji devet članova.

DF podržao SDA

Inače na jučerašnjoj sjednici Skupštine Srednjobosanske županije  zastupnici Demokratske fronte (DF) nisu podržali SDP-ovu listu izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i tako neizravno omogućio izbor još jednog izaslanika SDA. Kako sjednici nisu prisustvovala dva zastupnika iz SDA, to je otvaralo mogućnost Bh. bloku da izabere jednog izaslanika iz reda bošnjačkog naroda.

Ovim povodom jučer su se oglasili priopćenjem iz SDP-a te jasno naveli kako je DF omogućio izbor izaslaniku iz SDA, a ne iz SDP-a.

”Ono što je bilo posebno zanimljivo je izbor predstavnika iz reda bošnjačkog naroda gdje su prilikom glasanja zastupnici Demokratske fronte direktno utjecali da prođe kandidat sa liste SDA. Da je bilo drugačije, da su zastupnici DF-a podržali listu SDP-a, u Dom naroda bi bio izabran predstavnik iz SDP-a obzirom da su ga podržali svi ostali zastupnici iz oporbenih stranaka u Skupštini SBŽ-a. Da li to znači da će Demokratska fronta podržati i formiranje Vlade SBŽ-a”, pitaju iz SDP-a.

Lendo mandatar

Skupština SBŽ-a jučer iz Kluba Hrvata za Dom naroda Parlamenta FBiH izabrala Zdenku Džambas (HDZ BiH), Iliju Nakića (HDZ BiH) i Marka Sarafa (HDZ BiH), iz Kluba Bošnjaka Elvedina Mušanovića (SDA), te Ljubinku Atanasijević iz Kluba Srba (SDP BiH), dok izaslanik iz reda Ostalih nije izabran. Predsjedatelj Skupštine SBŽ-a Josip Kvasina kazao je i da je Tahir Lendo (SDA) potvrđen za mandatara za sastav nove Vlade SBŽ-a te će on uskoro Skupštini dostaviti imena budućih županijskih ministara. Na pitanje kada će biti formirana Vlada, Lendo je kazao da se nada da će proces biti završen u idućih 15-tak dana

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing