NAROD IH JE IZABRAO, A ONI VEĆ GODINU DANA NE RADE NIŠTA: Za to dobivaju 30.000 kuna mjesečno, a usput malo i putuju po svijetu

NAROD IH JE IZABRAO, A ONI VEĆ GODINU DANA NE RADE NIŠTA: Za to dobivaju 30.000 kuna mjesečno, a usput malo i putuju po svijetu

Od prosinca prošle godine Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine nije održao nijednu redovitu sjednicu, dok se Dom naroda istog predstavničkog tijela na razini države sastao tek jednom, i to samo da bio izabrao tajnicu, piše Slobodna Dalmacija.

Tijekom tog vremena, međutim, 45 zastupnika jednog i 15 njihovih kolega iz drugog doma, koje su ljudi izabrali na općim izborima prije 13 mjeseci, uredno su primali plaće i dobivali sve druge pripadajuće pogodnosti.

A te plaće ne samo za bosanskohercegovačke prilike, već i puno šire, uistinu nisu niske. Neke od njih mogu dosegnuti i 7677 konvertibilnih maraka, 22 minimalne mirovine u razvijenijem entitetu ili gotovo 30 tisuća kuna. To su iznosi o kojima čak i hrvatski parlamentarci mogu samo sanjati.

Promjene nisu na vidiku

Iako im je primarno u opisu posla predlaganje i donošenje zakonskih rješenja, skupštinari u ovih gotovo godinu dana nisu donijeli ni jedan zakonski akt. Nisu čak usvojili ni zakon kojim bi definirali troškove institucija i preuzete međunarodne obveze, pa čak ni državni proračun za tekuću 2019. godinu, ali dobivali su plaće i putovali po svijetu, donosi Slobodna.

Nema naznaka da bi se situacija uskoro mogla promijeniti, ali zato su već počele pripreme u Ministarstvu financija BiH na izradi proračuna za 2020., iako nije donesen ni za ovu godinu. Može se lako dogoditi da ni to ne izglasaju.

Hoće li im uskratiti primanja?

Mediji u BiH zbog ove situacije oči su uprli u Valentina Inzka, koji bi ovih dana trebao podnijeti izvješće Vijeću sigurnosti o stanju u državi koja je godinama međunarodni protektorat.

U vrlo sličnoj situaciji, naime, prije 12 godina našao se tadašnji zamjenik visokog predstavnika i supervizor za distrikt Brčko Raffi Gregorian. Kada lokalna Skupština mjesecima nije uspijevala usvojiti proračun, zbog političkih nadmudrivanja najjačih stranaka, on je naložio neisplatu plaća i svih drugih naknada i članovima poglavarstva i vijećnicima. Nakon što je narodni zastupnici udario po džepu, izglasali su proračun, a isto se ponovilo i dvije godine poslije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar