Ne plaćajte plastične vrećice s logom trgovačkog centra

Ne plaćajte plastične vrećice s logom trgovačkog centra

Udruga za zaštitu potrošača “DON” iz Prijedora pozvalo je potrošače da u knjige reklamacija u trgovačkim centrima koji naplaćuju plastične vrećice sa svojim logom napišu prigovore jer je riječ o kršenju Zakona o zaštiti potrošača.

Iz Udruženja navode da je Zakon o zaštiti potrošača definirao da se ne naplaćuju “kesice, vrećice, torbe, poseban papir ili slično, što služi za nošenje kupljenih proizvoda koji ima u cjelosti ili djelimično logotip, znak, slogan i/ili naziv proizvođača i/ili trgovca ili upućuje na njega” jer se smatraju reklamnim sredstvom.

Udruženje “DON” podsjeća da je na inicijativu nekolicine trgovačkih lanaca krenula naplata plastičnih vrećica od 1. siječnja radi, kako su naveli, smanjenja kupovine i upotrebe tih vrećica.

“Da je potrebno smanjiti upotrebu plastičnih vrećica zasigurno smo saglasni svi, ali je ovo samo marketinški trik”, ističu u ovom udruženju i prilažu fotografije vrećica koje se naplaćuju iako sadrže logo trgovačkog centra.

“DON” poziva potrošače da od kuće ponesu cekere i ne plaćaju plastične vrećice na kojima se, kako kažu, tijekom godine u trgovačkim centrima zarade znatan novac, prenosi SRNA.

Inače, cijena jedne vrećice kreće se od 0,05 do čak 0,70 KM i potrošači, kako se do sada pokazalo, ne pridaju posebnu važnost stoji li na kupljenoj vrećici logo ili bilo kakve promotivne poruke trgovine u kojoj je kupljena.

Tom linijom idu i grube su procjene samo jedan od nekoliko trgovačkih centara, primjerice u Mostaru, u samo jednom trgovačkom centru, od prodaje “svojih” vrećica mjesečno može utržiti i do 5.000 KM.

Međutim, ukoliko se u obzir uzme, primjerice, samo 30 trgovačkih centara nekih od trgovačkih brendova u BiH, dakako prema grubim procjenama, taj iznos na mjesečnoj razini može dosegnuti i do 150.000 KM prihoda od prodaje samih plastičnih vrećica.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar