“Ne pucajte i ne mučite djecu, pucajte u mene i ubijte me”

“Ne pucajte i ne mučite djecu, pucajte u mene i ubijte me”

Klečeći pred njima u prašini grada na sjeveru Mjanmara, sestra Ann Rose Nu Tawng molila je skupinu teško naoružanih policajaca da poštede “djecu” i umjesto toga joj oduzmu život, prenosi Poskok.info.

Slika katoličke časne sestre u jednostavnoj bijeloj navici, ruke su joj se raširile, moleći snage nove hunte u zemlji dok su se pripremale za slamanje prosvjeda, postala je viralna i osvojila je pohvale u većinski budističkoj zemlji.

“Kleknula sam… moleći ih da ne pucaju i muče djecu, već da me umjesto toga pucaju i ubiju mene”, rekla je u utorak za AFP.

Njezin čin hrabrosti u gradu Myitkyini u ponedjeljak dogodio se dok se Mjanmar bori s kaotičnim posljedicama rušenja civilnog vođe Aung San Suu Kyija.

Dok su se prosvjedi u kojima se traži povratak demokracije nastavljali, hunta je stalno eskalirala uporabu sile, koristeći suzavac, vodeni top, gumene metke i prave metke.

Prosvjednici su u ponedjeljak izašli na ulice Myitkyine, glavnog grada države Kachin, noseći tvrde šešire i noseći štitove kućne izrade.

Kada se policija počela gomilati oko njih, sestra Ann Rose Nu Tawng i još dvije časne sestre molile su ih da odu.

“Policija ih je lovila kako bi ih uhitila i bila sam zabrinuta za djecu”, rekla je.

Upravo je u tom trenutku 45-godišnja časna sestra pala na koljena.

Molbe koje se ne čuju

Nekoliko trenutaka kasnije, dok je molila za suzdržanost, policija je počela pucati u mnoštvo prosvjednika iza nje.

“Djeca su se uspaničila i otrčala naprijed… Nisam mogla ništa učiniti ali sam se molila da Bog spasi i pomogne djeci”, rekla je.

Prvo je vidjela čovjeka upucanog u glavu kako pada mrtav ispred nje – onda je osjetila ubod.

“Osjećala sam se kao da se svijet ruši”, rekla je.

“Jako sam tužna što se to dogodilo dok sam ih molila.”

Lokalni spasilački tim potvrdio je AFP-u kako su dvojica muškaraca ubijena iz vatrenog oružja na licu mjesta tijekom sukoba u ponedjeljak, iako nije potvrdio jesu li korišteni živi meci ili gumeni meci.

U utorak je jedan od preminulih, Zin Min Htet, položen u stakleni lijes i prevezen na zlatna mrtvačka kola prekrivena bijelim i crvenim cvjetovima.

Ožalošćeni su podigli tri prsta u simbol otpora, jer je pogrebnu povorku predvodio glazbeni ansambl svirača mjedenih instrumenata, bubnjara i gajdi u oštrim bijelim uniformama.

‘Cijeli Mjanmar tuguje’

Kachin, najsjevernija država Mjanmara, dom je etničke skupine Kachin i mjesto višegodišnjeg sukoba između etničkih oružanih skupina i vojske.

Deseci tisuća ljudi pobjegli su iz svojih domova u logore za raseljavanje diljem države , a među organizacijama koje im pomažu bile su kršćanske skupine.

Ponedjeljak nije bio prvi susret sestre Ann Rose Nu Tawng sa snagama sigurnosti – 28. veljače iznijela je sličnu molbu za milost, hodajući polako prema policiji u interventnoj opremi, klečeći na koljenima i moleći ih da prestanu.

“Smatrala sam se mrtvom već od 28.

U ponedjeljak su joj se pridružile njezine kolege sestre i lokalni biskup, koji su je okružili dok je molila za milost za prosvjednike.

“Bili smo tamo kako bismo zaštitili našu sestru i naš narod jer je imala svoj život u opasnosti”, rekla je sestra Mary John Paul za AFP.

/Izvor: Dnevnik.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar