• Neformalna grupa građana “Poriče Bugojno” upoznala sugrađane s problemom dodjele koncesije za eksploataciju dolomita
  • Neformalna grupa građana “Poriče Bugojno” upoznala sugrađane s problemom dodjele koncesije za eksploataciju dolomita
  • Neformalna grupa građana “Poriče Bugojno” upoznala sugrađane s problemom dodjele koncesije za eksploataciju dolomita
  • Neformalna grupa građana “Poriče Bugojno” upoznala sugrađane s problemom dodjele koncesije za eksploataciju dolomita

Neformalna grupa građana “Poriče Bugojno” upoznala sugrađane s problemom dodjele koncesije za eksploataciju dolomita

Neformalna grupa građana “Poriče Bugojno” je danas na uličnoj akciji u Bugojnu upoznala građane sa problemom sa kojim se ova zajednica bori već skoro godinu dana. U pitanju je zaobilaženje zakonskih procedura prilikom dodjele koncesije za eksploataciju dolomita na lokaciji Bukovački potok, koja bi direktno ugrozila mještane Poriča.

Dodatno, oni su ovim povodom uputili Ministarstvu privrede Srednjobosanske županije poziv na raskid ugovora o koncesiji koji je suprotan zakonu i interesima građana

Naime, građani Poriča su današnjim okupljanjem željeli da istaknu sve nepravilnosti koje su uočili u procesu dodjele koncesije, od kršenja Zakona o lokalnoj samoupravi i zaobilaženja procedura pri dodjeli koncesije, pa sve do nepostojanja dozvola za izvođenje radova. Sporni kamenolom je planiran da se otvori u neposrednoj blizini naseljenog mjesta, a prema informacijama koje su građani prikupili, investitor nema ni Urbanističku suglasnost, ni prethodnu Vodnu suglasnost, ni Studiju procjene utjecaja na okoliš, Dokaz da će se zaštititi izvorišta vode, a ni Odobrenje Ministarstva privrede SBK za istraživačke radove.

Lista se nastavlja

Dodatno, na sastanku u Ministarstvu privrede SBK, koji su mještani inicirali tražeći odgovore, naišli su na očekivanu reakciju vlasti koja tvrdi da je sve u redu i po zakonu. Građani se također pitaju kakav bi interes lokalna zajednica imala od tog kamenoloma. Tražili su od lokalnih vlasti da se javno oglasi, da pojasni taj interes, ali su oni ostali tihi.

„Želimo da istaknemo da je ovo ujedinjena grupa mještana koja u svom naselju ne želi kamenolom, a koji od samog početka nije ni trebao da bude tu. Zakon je prekršen i pravila zaobiđena na brojne načine. Tu su naše kuće, izvori vode, ribnjaci, magistralni put, tako da ova lokacija od početka nije smjela ni da se uzme u obzir kao prostor gdje se nešto može kopati i vaditi“, riječi su mještanina Poriča.

Ovdašnje stanovništvo je zauzelo jasan stav

U nekoliko navrata su organizirali proteste i masovno posjećene zborove građana. Spriječili su prvobitni ulazak investitora na ovo područje tako što su pozvali policiju i kantonalnog rudarsko-geološkog inspektora koji je utvrdio da investitor nema nijedan dokument pored Odluke o davanju prethodne suglasnosti Općinskog vijeća Bugojno i Odluke Vlade SBK o dodjeli koncesije i ovom prilikom zabranio sve dalje radove.

„Imamo veliku podršku svojih sugrađana koji i dalje prate dešavanja, prvenstveno na terenu gdje često zajedno dežuramo prateći razvoj situacije, ali i preko društvenih mreža, gdje smo okupili nekoliko hiljada istomišljenika“, ističu iz Neformalne grupe građana.

Napominjemo, nadležne institucije, bez obzira na sve nepravilnosti pri dodjeli koncesije, inspekcijski nalaz, nepostojanje dozvola, prijave građana i upozorenja, ne poduzimaju nikakve mjere kako bi preispitale dodjelu koncesije i ispravnost donesenih odluka.

„Rekli smo da odustati nećemo. I nismo. I pored ogromnih pritisaka na nas, odustajanja nema. Poslali smo Zahtjev za raskid ugovora o koncesiji Ministarstvu privrede SBK i strpljivo čekamo odgovor već skoro mjesec dana. Idemo dalje, nema zaustavljanja“, dodaju aktivisti.

Aktivisti pozivaju sve građane da buduće korake i planirane aktivnosti prate na FB stranici NGG Poriče Bugojno.

Za dodatne informacije molimo kontaktirajte Bakira Morića na broj telefona 064 848 191 ili na email [email protected]

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing