Središnje izborno povjerenstvo nakon mjesec dana potvrdilo izborne rezultate

Središnje izborno povjerenstvo nakon mjesec dana potvrdilo izborne rezultate

Središnje izborno povjerenstvo na današnjoj sjednici potvrdilo rezultate Općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih 2. listopada ove godine.

Nakon što je Apelaciijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo žalbe koje su se odnosile na ponavljanje izbora za predsjednika i potpredsjednika RS-a, Središnje izborno povjerenstvo je potvrdilo konačne rezultate izbora.

Na odluke SIP-a BiH o utvrđivanju izbornih rezultata je bilo 13 žalbi Apelacijskom sudu BiH i još 11 žalbi Apelacijskom odjelu Suda BiH na odluke koje se odnose na zahtjeve za ponovno brojanje. Sve 24 žalbe Sud BiH je odbio ili odbacio.

Rezultati izbora su potvrđeni za sve razine vlasti za koje se glasalo na Općim izborima 2022. godine. Odluka o potvrđivanju rezultata Općih izbora je donesena jednoglasno.

Članica SIP-a Vanja Bjelica Prutina, koja je jedina glasovala protiv prethodnog utvrđivanja rezultata izbora, kazala je joj kako kao pravnici ima određenih nejasnoća vezano za odluke Apelaciijskog vijeća, ali da će kao legalist glasovati za usvajanje rezultata Općih izbora.

Potvrđeni rezultati su dostupni javnosti na internet stranici Centralne izborne komisije BiH, www.izbori.ba.

SIP BiH obavjestio je sve kandidate koji su osvojili mandate na Općim izborima 2022. godine, a koji su odlučili odbiti osvojeni mandat, da mogu osobno u sjedištu SIP-a BiH (Danijela Ozme 7, Sarajevo) potpisati Izjavu o odbijanju mandata, ukoliko žele da SIP BiH dodijeli zamjenske mandate prije održavanja konstituirajućih sjednica organa vlasti u kojima su osvojili mandat.

Ovom odlukom SIP-a i službeno je okončana saga vezana za brojanje, prebrojavanje i brojne žalbe vezane za regularnost izbora.

SIP će sada imati obavezu delegirati kandidate u skladu sa zakonskim propisima vezanim za nacionalnu zastupljenost u Narodnoj skupštini Republike Srpske, također SIP će imati obavezu i raspodijeliti delegate u Domu naroda Federacije BiH, ukoliko se dogodi da nedostaje određeni broj delegata nakon što županijske skupštine glasaju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar