NELEGALNA NASELJA JAČA OD ZAKONA: Aktivisti dobili kaznene prijave zato što su pokušali obraniti Prokoško jezero

NELEGALNA NASELJA JAČA OD ZAKONA: Aktivisti dobili kaznene prijave zato što su pokušali obraniti Prokoško jezero

Na Prokoškom jezeru postoji oko 300 objekata. Svi su nelegalno sagrađeni. Kako nemaju pitke vode, vlasnici ovih objekata su vodu iz potoka, kojim se prirodno napaja Prokoško jezero, preusmjerili za snabdjevanje svojih nelegalnih objekata. Tužiteljstvo SBK godinama u potpunosti ignoriše navedene nelegalnosti ali su zato vrlo hitro reagirali kada su aktivisti presjekli nelegalne kablove za vodu.

Spomenik prirode Prokoško jezero nema uspostavljenu vodovodnu mrežu ali zato ima oko 300 nelegalno izgrađenih objekata kojima je voda neophodna. Stoga su vlasnici nelegalnih vikendica odlučili da stvar uzmu u svoje ruke.

Način korištenja pitke vode nije regulisan pa se voda koristi od strane stanovništva na način da je svako od njih uz pomoć šlaufa ili sličnih pomagala sam sebi doveo vodu. Zbog ovakvog nekontrolisanog načina dovoda vode u postojeće objekte, dešava se da u sezoni ljeta presuši glavni izvor dotoka vode u Prokoško jezero kao i samo isticanje vode iz jezera,“ navedeno je u Planu upravljanja SP Prokoško jezero 2024.-2034.godina.

Upravo jedan od ovih, nelegalno postavljenih kablova, nedavno su presjekli aktivisti iz Karton revolucije. Ubrzo su privedeni. Zato što su presjekli način kojim se snabdijeva vodom nelegalno izgrađeno naselje na Prokoškom jezeru Adi Selman i Nedim Musić privedeni su i prijeti im pokretanje krivičnog postupka. Po nalogu Tužiteljstva SBK oštećenje “šlaufa” se tretira kao krivično djelo oštećenje tuđe stvari za šta je između ostaloga moguća i zatvorska kazna.

Dobili smo krivičnu prijavu zato što smo na Prokoškom jezeru željeli presjeći obični šlauf vrijedan nekoliko maraka koji ilegalno vodu sa izvora, umjesto u prirodu, vodi u ilegalno sagrađene vikendice. Mi, koji smo željeli bukvalno očistiti smeće, jer je taj šlauf nelegalno smeće, smo privedeni a oni koji nelegalno grade, krše zakon, uzimaju ogromne pare i uništavaju državu su pušteni da to nastave raditi“, naveli su iz Karton revolucije.

U razgovoru za Žurnal Adi Selman kaže da još nemaju još informacije od Tužiteljstva SBK hoće li biti pokrenut kazneni postupak protiv njih zbog oštećenja nelegalnog kabla.

Ne bi me iznenadilo da pokrenu krivični postupak zbog oštećenja šlaufa od 5 KM. Mislim da hoće jer misle da je to način da nas ušutkaju i zaplaše”, kaže Selman.

Dok Tužiteljstvo sankcionira aktiviste Vlada nagrađuje nelegalnu gradnju

Početkom juna Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Godišnji plan aktivnosti Spomenik prirode Prokoško jezero za 2024. godinu i plan financiranja za ovu godinu. Obećali su značajna sredstva za rekonstrukciju pristupnog puta, 100.000 KM za izmjenu prostornog plana. Ranije je najavljeno ulaganje 6,4 miliona KM „za efikasnije upravljanje, očuvanje i dalji razvoj ovog zaštićenog područja“.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK Amir Šečibović nakon sjednice Vlade kazao je da se su „zaustavili bespravnu gradnju“ te da se javno preduzeće Šćona, koje upravlja Prokoškim, „dosta uozbiljilo“.

Gore imaju ljudi u bazenu, koji održavaju, prate i u svakom trenutku mogu uhvatiti dva, tri, pet tritona da posjetioci mogu to pogledati. Već je to postala jedna atrakcija , kazat će ministar Šečibović možda najbolje oslikavajući ozbiljnost nadležnih institucija u „zaštiti“ Prokoškog jezera.

NELEGALNA GRADNJA DIREKTNO UGROZILA PROKOŠKO JEZERO

Prostor Prokoškog jezera nije stalno naseljen, a gotovo sve poslovne djelatnosti i  iskorištavanje prirodnih resursa u svrhu razvoja su zabranjene. Prema podacima JKP Šćona trenutno na području Prokoškog jezera ima 293 vikend objekta, 223 numerirana/označena brojem i 50-60 neoznačenih objekata. Navedeni objekti su izgrađeni prije i nakon proglašenja zaštićenog područja. Važno je napomenuti da niti jedan objekat koji je izgrađen u SP Prokoško jezero nema dozvolu, o čemu je Žurnal godinama ranije pisao.

Zbog uzurpacije neposrednog sliva Prokoškog jezera direktno se uticalo na izmjenu njegovog neutralnog stanja te su prisustvom čovjeka izazvane negativne promjene i u njegovoj neposrednoj okolini. Iz grupe negativnih tendencija, štetno, posebno na jezersku vodu djelovala je produkcija organskog mulja te fekalije iz vikend kuća. Dodatan pritisak na područje izazivaju kvadovi i terenska vozila koja voze mimo staza što je zakonom zabranjeno i kažnjivo. To je ogroman pritisak za jedan mali, vrlo vrijedni eko sistem Prokoškog jezera,“ navedeno je u Planu upravljanja spomenik prirode Prokoško jezero 2024.-2034. godina.

Kako bi nagradili nelegalnu gradnju Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka  i stambenih poslova SBK i Općina Fojnica ranije su financirali projekte vodosnadbijevanja I faze „Zaštita Prokoškog jezera kroz uvođenje mjera vodosnabdijevanja“ i kanalizacijske mreže I faze „Sanacija oborinskih voda”. U Planu upravljanja Prokoškim jezerom 2024-2034. godina navedeno je da su i ovi radovi bili nelegalni.

Iako u Prvoj zoni zaštite u skladu sa Zakonom nije dozvoljena nikakva gradnja, u cilju sprječavanja dalje devastacije i očuvanja područja nadležni su realizirali gore navedene projekte“, navedeno je u Planu upravljanja.

Spomenik prirode Prokoško jezero ima djelomično uspostavljen sistem odvodnje otpadnih voda. Objekti koji gravitiraju na pješačkoj stazi i u samom obuhvatu amfiteatra jezera obuhvaćeni su kanalizacijskom mrežom. Prostor suhog jezera i dijela naselja koje vodi do naplatne kućice nije obuhvaćen kanalizacijskom mrežom.

Umjesto rušenja nelegalnih objekata i sankcija za vlasnike istih Vlada SBK obećala je dodatnih 6,4 miliona maraka za upravljanje Prokoškim jezerom. Planom upravljana predviđena su veća javna ulaganja, primarno u putnu infrastrukturu, sanaciju dijela oko jezera te druga ulaganja u usluge zaštićenog područja i upravitelj.

Izvor: zurnal.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar