Novi sporazum s Amerikom, Ukrajina i Rusija broje obaranja

Novi sporazum s Amerikom, Ukrajina i Rusija broje obaranja

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisali su desetogodišnji sigurnosni sporazum između SAD i Ukrajine.

Biden je nakon potpisivanja, u talijanskom ljetovalištu Borgo Egnazia, gdje se održava Summit G7, izjavio da je rat u Ukrajini bio test za cijeli svijet i to hoće da li stajati uz Ukrajinu i za “suverenitet i slobodu, protiv tiranije”, prenosi CNN. “Sjedinjene Američke Države, G7 i države širom svijeta su konstantno odgovarale na to pitanje pozitivno. Reći ćemo opet – stajat ćemo uz Ukrajinu”, poručio je Biden.

Dodao je kako trenutno svi sustavi protuzračne obrane koje SAD imaju idu Ukrajini i da će druge države koje očekuju istu pomoć morati sačekati dok se ne ispune potrebe Ukrajine. Zelenski je izjavio da je riječ o “povijesnom danu” i da potpisani sporazum koristi svima jer je Rusija “prava globalna prijetanja”.

“Ovo je sporazum o sigurnosti i stoga o zaštiti ljudskog života. Ovo je sporazum o suradnji i stoga o tome kako će naše države postati jače. Ovo je sporazum o koracima koji će jamčiti održiv mir i stoga od njega imaju korist svi u svijetu”, ocijenio je Zelenski, prenio je Tanjug.

Ukrajinska vojska objavila je da je oborila sedam od 14 raketa i svih 17 dronova koje su lansirale ruske snage u napadu tijekom noći. Snage ukrajinske protuzračne obrane oborile su sedam krstarećih projektila, a Rusija je također lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinzhal, prenosi Reuters.

Ciljevi su, kako je navedeno, oboreni iznad sedam regija zemlje. S druge strane, press-služba Ministarstva obrane Rusije objavila je da su snage protuzračne obrane oborile 87 ukrajinskih dronova iznad šest oblasti Rusije, od kojih 70 iznad Rostovske oblasti.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar