NEMA HRVATA, NEMA NI PROBLEMA Dodik: Svi problemi Hrvata koji žive u RS riješeni

NEMA HRVATA, NEMA NI PROBLEMA Dodik: Svi problemi Hrvata koji žive u RS riješeni

Nakon izjave da je u Bleiburgu sve trebalo pobiti, Milorad Dodik izdominirao je još jednom, onom da su svi problemi Hrvata RS riješeni.

Hrvati RS-a masovno su iselili iz tog entiteta, pa ih je danas, prema zadnjem popisu, svega tridesetak tisuća. Nekad ih je bilo barem pet puta više. Problemi Hrvata RS-a stoga su riješeni, tako što ih u RS-u više gotovo da nema.

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik, nakon sastanaka u Zagrebu izjavio je da mu je bilo „lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj jer su njihovi problemi riješeni“, i da mu to nije bila nikakav problem u razgovorima s Milanovićem i Plenkovićem.

Konstatirao je da položaj Hrvata u tom entitetu “više nije tema koja zahtijeva neko rješavanje“.

Dodik tvrdi da su svi problemi  Hrvata koji žive u RS riješeni, a kao dokaz za to ponudio je konstataciju da je njihove interese godinama zastupao HDZ-ov ministar za izbjeglice u entitetskoj vladi.

Kao dodatni argument za te tvrdnje konstatirao je da će biti izmještene trase planiranih autocesta kako ne bi prolazile kroz hrvatska povratnička naselja.
Na sastanku Dodika i Plenkovića u Zagrebu u srijedu potvrđeno je da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.
Izjavu novinarima Dodik je zaključio konstatacijom da njega zapravo Hrvati vole pa to pokazuju i na izborima.

“Reći ću vam da je znatan broj Hrvata u RS glasovao za Milorada Dodika”, kazao je aludirajući na ishod posljednjih općih izbora iz 2018. godine na kojima je u trci za člana Predsjedništva BiH pobijedio Mladena Ivanića.

Dodik tvrdi da su njegovoj pobjedi doprinijeli upravo glasovi Hrvata, a za Ivanića navodno su glasovali Bošnjaci. Na teritoriju današnje RS 1991. godine živjele su 144 tisuće Hrvata i činili 9,2 ukupnog broja stanovnika.

Na posljednjem popisu iz 2013. godine Hrvata je u tom entitetu bilo tek nešto više od 29 tisuća, a njihov se udio smanjio na 2,4 posto. O obespravljenosti tamošnjih Hrvata u više navrata govorio je i biskup Franjo Komarica, ali i kardinal Vinko Puljić.

Najnovija izjava Milorada Dodika o statusu Hrvata u entitetu kojim godinama upravlja, premda je to izgledalo nemoguće, nadmašila je onu da je u Bleiburgu trebalo sve pobiti, što je vodeća hrvatska stranka prešutjela.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing