Nema napretka u pregovorima Ukrajine i Rusije

Nema napretka u pregovorima Ukrajine i Rusije

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nakon sastanka s ruskim suparnikom Sergejem Lavrovom u Antaliji, koji je trajao oko sat vremena, kazao je kako su zatražili 24-satni prekid vatre, no nisu postigli veliki napredak i kako će se truditi i dalje da pronađu rješenje.

Kazao je kako je na sastanak došao s dva zadatka – da organizira humanitarni koridor iz Mariupolja te da dogovore prekid vatre kako bi riješili sva hitna pitanja u trajanju od najmanje 24 sata.

“Nadam se da će Ruska Federacija iz empatije prema onima koji pate u Mariupolju dopustiti da se evakuiraju bebe za koje nemaju dovoljno lijekova”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova te dodao kako se čini da će Rusija nastaviti svoju ofenzivu i da traži predaju Kijeva koju neće dobiti.

Kuleba je rekao da je njegov dojam sa sastanka bio da Rusija u ovom trenutku nije spremna uspostaviti primirje nakon invazije na Ukrajinu.

– Želio bih kazati da se Ukrajina neće predati. Tražimo rješenja, no dotad ćemo napraviti sve da obranimo naš narod i zemlju od ruske agresije – kazao je pa dodao:

– Ukrajina ne može zaustaviti rat ako druga strana koja je započela agresiju nema namjeru da to učini.

– Spreman sam da se ponovno susretnemo i razgovaramo ako je ruska strana spremna na ozbiljne razgovore, a ne na ponavljanje propagandnih matrica i izjava protiv Ukrajine. Želimo ozbiljan razgovor bez klišeja i čim će oni na to biti spremni i ja sam spreman te nađemo rješenje kako bi rat u Ukrajini prestao i kako bi se zaustavila patnja civila te teritorij oslobodio od ruskih snaga.

Susreli smo se danas s turskim ministrom i onda smo imali trilateralni sastanak i s ukrajinskim ministrom Kulebom

Sastali smo se na inicijativu turskih prijatelja jer se zalažemo za rješenje krize u Ukrajini, rekao je u uvodu Lavrov.

– Rusija je Ukrajini predstavila konkretne prijedloge za okončanje krize, izjavio je Lavrov dodajući da je Moskva spremna za ozbiljan dijalog u pregovorima.

– Pregovori s Kulebom potvrdili su da je bjeloruski kolosijek dijaloga glavni, rekao je šef ruske diplomacije.

Lavrov je rekao da je s Kulebom razgovarao o humanitarnoj situaciji u Ukrajini.

Lavrov je izjavio i da Rusija nije napala Ukrajinu, već je situacija u toj zemlji postala prijetnja za Rusiju. – A ne planiramo ni napadati druge zemlje, ustvrdio je Lavrov.

– Unatoč našim višegodišnjim podsjetnicima, poticajima, apelima, prijedlozima, nitko nas nije slušao. Predsjednik Putin je mnogo puta vrlo detaljno govorio o ovoj temi. I nove činjenice koje se sada otkrivaju na oslobođenim područjima, posebno u regijama Doneck i Lugansk, kažu da je napad Ukrajine na te narodne republike bio planiran. Planiran je pažljivo, već je planiran za ovaj mjesec, izjavio je Lavrov.

Na pitanje o bombardiranju dječje bolnice u Mariupolju, Lavrov je rekao da mediji nisu dali balansirana izvješća o tome što se ondje dogodilo te da u zgradi nije bilo pacijenata, već da je bila pod kontrolom ukrajinskih radikala iz bojne Azov

– Ovo nije prvi put da vidimo patetične povike o tzv. zvjerstvima koje su počinile ruske oružane snage. Dana 7. ožujka, prije tri dana, na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, naše izaslanstvo je iznijelo činjenice da je ovo rodilište dugo bilo zauzeto od strane bojne Azov i drugih radikala, odakle su protjerane sve trudnice, sve medicinske sestre, općenito, svo servisno osoblje. Bila je to baza ultra-radikalnog bataljuna Azov. Ti su podaci izneseni prije tri dana, pa sami donesite zaključke kako se u cijelom svijetu manipulira javnim mnijenjem, rekao je Lavrov.

Zapad svakog trenutka može izdati svakog trenutka. Rusija će izaći iz situacije s Ukrajinom sa shvaćanjem da Zapad ne može biti pouzdan partner, poručio je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s Kulebom.

– Rusija će učiniti sve da više ne ovisi o Zapadu u ključnim područjima, izjavio je Lavrov.

Lavrov je rekao da su se on i Kuleba dotakli mogućnosti pregovora dvojice predsjednika – Putina i Zelenskog.

– Putin ne bi odbio sastanak sa Zelenskim kako bi diskutirali specifična pitanja, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomacije je poručio i da ukrajinski nacionalisti u borbama koriste civile kao ljudski štit.

uski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak kako ne vjeruje da će sukob Rusije sa Zapadom oko Ukrajine dovesti do nuklearnog rata.

“Ne želim vjerovati, i ne vjerujem, da bi nuklearni rat mogao početi”, rekao je Lavrov novinarima na pitanje hoće li biti nuklearnog rata.

Za glasine o potencijalnom ruskom napadu na bivše sovjetske baltičke države rekao je da se radi o starim lažnim vijestima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar