• OPĆINA PROZOR-RAMA ĆE SE OBRATITI MEĐUNARODNOM SUDU KAKO BI ZAŠTITILA SVOJE ŠUME
  • OPĆINA PROZOR-RAMA ĆE SE OBRATITI MEĐUNARODNOM SUDU KAKO BI ZAŠTITILA SVOJE ŠUME
  • OPĆINA PROZOR-RAMA ĆE SE OBRATITI MEĐUNARODNOM SUDU KAKO BI ZAŠTITILA SVOJE ŠUME
  • OPĆINA PROZOR-RAMA ĆE SE OBRATITI MEĐUNARODNOM SUDU KAKO BI ZAŠTITILA SVOJE ŠUME

OPĆINA PROZOR-RAMA ĆE SE OBRATITI MEĐUNARODNOM SUDU KAKO BI ZAŠTITILA SVOJE ŠUME

Na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Prozor – Rama dana 10.3. 2022. vijećnici su raspravljali o problematici u šumarstvu i gospodarenju šumama na području ove općine. Detaljan izvještaj s tematske sjednice uskoro pročitajte na službenoj stranici Ramskog Vjesnika.

U raspravi je naglašena neprihvatljivost stanja koje je nametnuto općini Prozor – Rama

Načelnik dr Jozo Ivančević dao je uvodno izlaganje u kojemu je naglasio da oblast gospodarenja šumama nije u nadležnosti općina već u nadležnosti federacije i županija, a dopustili smo da te razine slabo funkcioniraju kad je u pitanju opći  interes.

„U takvom neredu neki su našli svoju odličnu računicu. Najgori je primjer javnog poduzeća Šume Hercegovačko neretvanske, koje je osnovano od Županije Hercegovačko neretvanske, koji su sebi dali za pravo sjeći šumu bez ikakve dozvole, bez ikakvih pravila, prodavati ono što uopće nije njihovo”, pojašnjava Ivančević.

“Mi smo do sada uputili desetine prijava po tom osnovu, od razine države, federacije, županije, do općinske razine. Prijavljivali smo pravobraniteljstvima, ministarstvima, inspekcijama, tužiteljstvima, policiji. Prijava je otišla i na SIPU jer postoji mogućnost da se radi o udruživanju u kriminalnu aktivnost. Znamo da se provode neke istražne radnje, ali i dalje vidimo da se priprema sječa i da se siječe”, dodao je.

Sijeku se najbolje šume, tehničko drvo, i to bez ikakve milosti, dok s druge strane naši sugrađani po selima nemaju ni pravo ni mogućnost usjeći čak ni drva za ogrjev

“Očito neki Ramu smatraju i dalje nevažnom pa dopuštaju da se ovdje može raditi i protiv zakona. U gospodarenje šumama u nekim županijama uposleno je više stotina ljudi, ostvaruju se veliki prihodi od kojih jedan dio završi u općinskom proračunu, a mislim da svi imaju lagere ogrjevnog drveta za stanovništvo.  Kod nas nema ništa od toga, umjesto regulative dopušteno je da se radi bezakonje. Smatram da je to još jedna politička odluka protiv naroda ove općine. Zato smo sve prijavili i SIPI i nećemo odustati od traženja pravde. I pri tome naglašavam da tražimo isti odnos prema svima koji nezakonito sijeku tuđu šumu, nikoga ne štitimo i nikome ne želimo pogodovati, ali je također neprihvatljivo da policija i drugi organi kažnjavaju one koji usjeku drva za svoje potrebe a propuštaju ove veće šumokradice“, naglasio je načelnik Ivančević.

Iz izlaganja vijećnika izdvajamo dio izlaganja dr Mare Anđelić, predsjednice Kluba HDZ 1990: „Neprihvatljivo je da uvjetno rečeno veliki bez ikakvih posljedica mogu sjeći šume a da obični stanovnici bivaju kažnjavani i kad sijeku drva za ogrije. Mi vijećnici trebamo dići glas protiv devastacije prirode  i protiv ponižavanja naših stanovnika koji ionako teško opstaju u seoskim sredinama. Vidimo da je onima iz Mostara i Sarajeva prilično svejedno što se događa u našoj općini, zato se mi svi lokalno trebamo okupiti oko problema i donijeti dobre odluke i zaključke.“

Zaključci koji su predloženi od strane Načelnika

  • Traženje efikasnijeg uključenja svih nadležnih institucija kako bi se zaustavila nelegalna sječa šume u ovoj općini, kao i sankcioniranje prekršitelja zakona,
  • Prijave problematike međunarodnim institucijama koje djeluju u BiH, te da se razmotri pokretanje tužbe protiv Države BiH zbog šteta koje nastaju nelegalnom sječom šume u ovoj općini,
  • Osnivanje općinskog poduzeća koje bi provodilo mjere zaštite šume na području ove općine.
Je li za očekivati uskoro tužbu Općine Prozor – Rama pred  međunarodnim sudom, pitali smo načelnika Ivančevića

„Ozbiljno razmatramo mogućnost tužbe pred međunarodnim sudom. Tužena će biti vjerojatno država BiH, jer njene institucije i njene sastavnice, a to su federacija i županija, ne rade svoj posao i dopuštaju nanošenje štete ovoj općini. Ne može se biti ministar i ne predložiti zakon o šumarstvu, a primati redovnu plaću. Sumnjamo i da postoji prešutna suglasnost da se šume u ovoj općini sijeku bez službenih dopuštenja. Netko se mora zamisliti je li zauzeo ispravan stav i je li poduzeo ono što mu je dužnost. Vjerujem da tužbom možemo još više naglasiti problematiku nezakonitog postupanja u oblasti šumarstva u ovoj općini“, rekao nam je Ivančević.

Zaključci

Od svih nadležnih institucijatraži se poduzimanje mjera kako bi se žurno zaustavila nelegalna sječa šume na području općine Prozor – Rama i sankcionirali odgovorni za nezakonitu sječu šume na području općine Prozor – Rama.

Od Pravobraniteljstva BiH traži se pokretanje sudskih i drugih postupka, uključujući traženje mjere zabrane za sječu šume na parcelama u vlasništvu Države BiH, do donošenja zakona kojim će se, uključivo i za šume na području općine Prozor – Rama,  regulirati oblast gospodarenja šumama.

Od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiHzatražiti angažiranje na rješavanju postojeće problematike u oblasti gospodarenja šumama na području općine Prozor – Rama.

Od svih institucija, posebno od Skupštine i Vlade HNŽ/K, tražiti djelovanje kako bi se pripremio i usvojio zakon koji bi oblast šumarstva regulirao na federalnoj, županijskoj i općinskoj razini.

Od institucija međunarodne zajednice koje djeluju na prostoru Bosne i Hercegovine traži se uključenje u problematiku nelegalne sječe šume na području općine Prozor – Rama, zbog  nedovoljno poduzetih zaštitnih mjera od strane nadležnih domaćih institucija.

U slučaju nastavka nelegalne sječe šume na području općine Prozor – Rama ispitati mogućnost  i pokrenuti tužbu pred međunarodnim sudom protiv Države BiH zbog dopuštanja radnji i aktivnosti kojima se nelegalnom sječom šume vrši  devastacija prirodnih bogatstava, narušava flora i fauna, vodni režimi, pospješuje pojava klizišta i pojava požara i na drugi način nanosi šteta  stanovništvu općine Prozor – Rama.

Poduzeti radnje u smjeru organiziranja posebnog općinskog poduzeća za gospodarenje šumama, ukoliko bude moguće dobiti  dopuštenja od strane nadležnih institucija, kako bi se omogućila zaštita šume na području općine Prozor – Rama kroz: priprema zemljišta za pošumljavanje, pošumljavanje unutar visokih i izdanačkihšuma, pošumljavanje neobraslih površina, njega šumskih kultura, sanacija sječina, sječa i čišćenje požarišta, sanitarnu sječu, što bi doprinijelo očuvanju šuma te omogućilo opskrbu stanovništva ogrjevnim drvetom. Za realizaciju ove odluke zadužuje se općinski Načelnik i nadležne općinske službe.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing