Neobična kamena kugla kod Željeznog Polja

Neobična kamena kugla kod Željeznog Polja

Kako tvrde, kugla je “izronila” pored sela Orčevići. Pola kugle je bilo u zemlji, a danas je iskopana. Zanimljivo je što se kugla nalazi par stotina metara ispod mjesta poznatijeg kao Grad, po geografskom položaju i strukturi smatra se da je tu nekad i bio grad – rekao je Muhamed Derlić za “Avaz”. Muhamed Derlić

Kako tvrde, kugla je “izronila” pored sela Orčevići.

  • Pola kugle je bilo u zemlji, a danas je iskopana. Zanimljivo je što se kugla nalazi par stotina metara ispod mjesta poznatijeg kao Grad, po geografskom položaju i strukturi smatra se da je tu nekad i bio grad – rekao je Muhamed Derlić za “Avaz”.

Muhamed Derlić je zajedno sa prezimenjakom Ajdinom, te Zijadom i Muhamedom Ahmićem iskopao kuglu iz zemlje.

  • Prijavljeno je predsjedniku mjesne zajednice, kugla će vjerovatno biti postavljena kod škole u Željeznom Polju. Kuglu je prvi vidio Muamer Makić i slikao, a danas smo nas četvorica otišli da je iskopamo – rekao je Derlić.

Svjetski fenomen

Mještani Željeznog Polja, koje je pogođeno velikim poplavama i klizištima tokom vremenskih nepogoda 2014. godine, prije tri dana su pronašli veliku kamenu kuglu.

Podsjetimo, kamene kugle, kao rijedak svjetski fenomen, već nekoliko godina su prava atrakcija u Zavidovićima, koji ih „kriju“ na 11 različitih lokacija, a pronađeno ih je oko 50.

Osim u BiH, kamene kugle su pronađene u Kostariki i Meksiku.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar