Neraspoređeno 200 milijuna maraka od cestarine

Neraspoređeno 200 milijuna maraka od cestarine

Za pet godina na podračunu kod Centralne banke BiH nakupilo se neraspoređenih 200 milijuna KM od cestarine jer Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) još nije utvrdio konačnu metodologiju za raspodjelu prikupljenih prihoda namijenjenih izgradnji autocesta u BiH.

Zašto se novac ne dijeli između entiteta i Distrikta Brčko BiH, objasnio je za Faktor Zijad Krnjić, član Upravnog odbora UNO-a

“FBiH ne pristaje da se prikupljeni novac dijeli tako da 59% pripada FBiH, 39% pripada RS-u, a 2% Distriktu Brčkom. Ovaj način raspodjele utvrđen je 2006. i to je nepravedno prema FBiH. Trebaju se uraditi analize da se dođe do novog, pravednijeg koeficijenta u raspodjeli prikupljenih sredstava”, ističe Krnjić. Od prikupljenog novca dijeli se 90% između entiteta i Distrikta Brčko, a 10% ostaje na podračunu Centralne banke BiH za poravnanje i taj će novac sigurno pripasti FBiH”, tvrdi Krnjić.

“Do promjene koeficijenata podjele novca teško će doći jer RS-u ne odgovara promjena u korist FBiH. Ali kada se usvoje pravedni koeficijenti, novac će se podijeliti. U FBiH mnogo se više zarađuje na cestarini, mnogo je više vozila u FBiH koja koriste autocestu. Isto je kada je u pitanju potrošnja nafte, zatim dužina magistralnih i regionalnih cesta do BDP-a, koji je u FBiH viši od dvije trećine u odnosu na RS. Ne mogu ni pretpostaviti kako će se postići dogovor, ali mislim da bi FBiH trebalo ići dvije trećine prikupljenog novca, a RS-u jedna trećina. U međuvremenu formirano je i Povjerenstvo za utvrđivanje metodologije podjele novca po pravednijem načelu. Koliko znam, Povjerenstvo je završilo svoj posao i to treba staviti na dnevni red UO UNO-a, ali to se još nije dogodilo”, dodaje.

Foto: Ilustracija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar