Umirovljenici izlaze na prosvjede

Umirovljenici izlaze na prosvjede

”Ako do 1. prosinca 2022. ne bude održan zajednički sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH organizirat ćemo masovne mirne prosvjede pred zgradom Vlade na kojim ćemo upoznati javnost o našim zahtjevima”, priopćeno je Saveza Udruženja umirovljenika FBiH.

Navode kako su njihovi zahtjevi hitno povećanje iznosa najniže mirovine, ispravljanje nepravde učinjene pri donošenju Odluke o izvanrednom usklađivanju, konkretno, povećanje postotka usklađivanja svih mirovina.

Uz to, traže i sveobuhvatan program socijalne i ekonomske pomoći penzionerima za ublažavanje rasta cijena, odnosno posljedica inflacije

Iz Saveza su priopćili kako je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje, na osnovu zaduženja Vlade Federacije, predložio da sve mirovine budu povećane za 4,35 posto jer postoje zakonski i financijski uvjeti. ”Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija sa Savezom, Vlada FBiH na telefonskoj sjednici donosi odluku o povećanju samo najnižih mirovina za pet posto, iako joj je Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju omogućen veći postotak povećanja”, priopćili su iz Saveza.

Naveli su kako je Vlada uredbom u srpnju dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim umirovljenicima, iako bi Savez, da je konsultiran, predložio 150 KM za umirovljenike s najnižim mirovinama, a ostalim po 50 KM.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing